Bedrijven

Anderhalf jaar cel voor oud-topman SNS Property Finance

20 mei 2016 12:29 Aangepast: 20 mei 2016 12:32
Beeld © ANP

De rechter heeft flinke straffen opgelegd aan negen verdachten in de fraudezaak van SNS Property Finance. Hoofdverdachte Buck Groenhof krijgt 18 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Buck Groenhof is volgens de rechtbank Midden-Nederland schuldig aan het leiden van een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Tegen Groenhof was vier jaar geëist.

Twee medeverdachten, allebei uit Haren, kregen respectievelijk vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) en drie maanden cel. Zes overige medeverdachten kregen taakstraffen van tussen de 80 en 240 uur.

Property finance ging al slecht

De fraudezaak bij Property Finance kwam in november 2012 naar buiten. Het ging toen al een tijd erg slecht met de vastgoedtak van SNS. Groenhof was de interim-bestuurder die het onderdeel uit het slop moest trekken.

In totaal zijn negen verdachten veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen. 

2,3 miljoen euro

De drie hoofdverdachten, onder wie dus Buck Groenhof, benaderden verschillende personen om werkzaamheden te gaan verrichten voor SNS Property Finance. 

Een deel van het geld dat daarmee verdiend werd, vloeide via een omweg weer terug in de zakken van de oud-directeur Groenhof en andere verdachten. In totaal ging het om 2,3 miljoen euro.

Lagere straffen dan geëist

De straffen zijn lager dan geëist. Dat komt omdat niet alles is bewezen verklaard. Het gaat om verduistering en oplichting van Property Finance zelf, bijvoorbeeld. Dat bedrijf heeft weliswaar voor veel facturen te veel betaald, maar volgens de rechter was het kennelijk bereid om dat te betalen.

Ze betaalden dus niet te veel omdat omdat de verdachten een valse voorstelling van zaken gaven.

Behalve Buck Groenhof werd ook zijn rechterhand Pieter G. veroordeeld. Hij krijgt 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk. Zij stonden aan het hoofd van de criminele organisatie. Verschillende verdachten zijn bovendien veroordeeld tot geldboetes van 5000 tot 50.000 euro. Ook moeten ze de ruim twee miljoen die ze achterover drukten terugbetalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore