Ga naar de inhoud
Bedrijven

Brazilië verbiedt WhatsApp voor drie dagen

Beeld © AFP (Archieffoto)

Brazilië doet WhatsApp drie dagen in de ban. Een rechter legt het verbod op, nadat de politie in 2013 vergeefs probeerde toegang te krijgen tot de berichtendienst.

Vanwege het encryptie-systeem van de app, waardoor inzage van buitenaf nagenoeg onmogelijk is, kan WhatsApp niet toegeven aan de Braziliaanse autoriteiten. Het bedrijf maakt er net als Apple eerder een principiële zaak van om de Amerikaanse FBI geen toegang te geven tot haar iPhones. Ook WhatsApp is er veel aan gelegen haar klanten zonder speurende ogen van anderen te laten communiceren. 

Volgens website The Verge richt het gerechtelijk bevel zich vooral op de vijf grootste aanbieders van mobiele telefonie in het land. Zij mogen geen data van WhatsApp doorgeven tijdens de zogeheten 'blackout'. Doen zij dit toch, dan kunnen ze boetes krijgen die oplopen tot ruim 120.000 euro. 

'Treurig dag Brazilië
In december werd de populaire app ook al tijdelijk in de ban gedaan in het grootste land van Zuid-Amerika. Facebook-topman Mark Zuckerberg, die de app in 2014 voor 19 miljard dollar kocht, noemde de eerdere blokkade een 'treurige dag voor Brazilië'.

Zijn vice-president op het continent kreeg zelfs een arrestatiebevel aan zijn broek vanwege de weigering van het bedrijf om informatie van haar gebruikers over te dragen aan de politie. Opmerkelijk genoeg kwam dat bevel van dezelfde rechter als degene die het huidige verbod heeft uitgevaardigd, schrijft de Braziliaanse krant O Globo. 

Of de maatregel helpt, is zeer de vraag. Tijdens de 48 uur durende blackout vorig jaar kreeg WhatsApps concurrent Telegram, dat haar berichten ook versleutelt, er ongeveer anderhalf miljoen klanten bij.