Bedrijven

Nederlandse banken hebben minste slechte leningen

18 maart 2016 20:03 Aangepast: 01 augustus 2017 02:00

Nederlandse banken hebben voor 47 miljard aan leningen uitstaan waarop geen rente en aflossingen meer worden betaald. Nederlandse banken staan er daarmee, samen met banken in Duitsland, van alle banken in Europa het beste voor.

In totaal is 2,7 procent van de leningen die door Nederlandse banken zijn verleend als probleemlening te omschrijven, blijkt uit een overzicht van PwC. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis was tegen de 4 procent van de leningen 'slecht'. Dat wil zeggen dat geen rente en aflossing worden betaald. In absolute zin gaat het misschien om flinke bedragen, maar in vergelijking met banken in Italië, Spanje en Griekenland doen onze banken het prima.

In Italië is nu zo'n 16 procent van de uitstaande lening een probleem, in Spanje tegen de 20 procent en in Griekenland zelfs 35 procent, geeft Wilbert van den Heuvel van PwC aan.

Van de 47 miljard euro aan slechte leningen is voor de helft een voorziening getroffen. Van den Heuvel denkt dat banken niet nog meer geld opzij hoeven te zetten. Hij denkt zelfs dat er misschien nog meevallers kunnen komen, omdat leningen mogelijk zullen worden verkocht voor een hoger bedrag dan waarvoor ze nu op de balans staan.

Leningen verkopen door strengere regels
Banken proberen een deel van de slechte leningen te verkopen en ze zijn aan de voorzichtige kant gebleven bij het treffen van voorzieningen. Tot nu toe hebben banken relatief weinig leningen verkocht. Dat komt omdat klanten daar meestal niet zo gecharmeerd van zijn, terwijl banken ook dachten er meer voor te kunnen krijgen.

De komende jaren zullen banken toch meer in de verkoop moeten doen, omdat per 2019 strengere regels (Basel III) gaan gelden voor banken, waardoor ze meer eigen vermogen moeten aanhouden voor de leningen die ze op hun balans hebben staan.

De laatste tijd waren banken terughoudend, omdat ze dachten dat door te wachten met verkoop er door de aantrekkende economie toch meer geld zou binnenkomen. Maar volgens Van den Heuvel zijn de prijzen in de markt die grote partijen bieden voor leningen nu relatief goed. Dat komt mede doordat er voldoende liquiditeiten in de markt zijn, terwijl het nu goedkoop is om geld te lenen om de financiering mogelijk te maken.

Leningen in niet-kernactiviteiten
Banken willen niet alleen van slechte leningen af, maar ook van leningen aan bedrijven in sectoren waar ze zich niet langer meer op richten. Het gaat dan om nog eens een kleine 50 miljard euro. Volgens Van den Heuvel zijn ook verzekeraars en pensioenfondsen geïnteresseerd in het kopen van leningen, omdat de rendementen er wat hoger liggen dan op staatsobligaties.

Momenteel spreken banken volgens Van den Heuvel over de verkoop van zo’n 7 miljard euro aan leningen, waarvan 4 miljard aan slechte leningen. Hij denkt dat de komende jaren daar nog meer bij zal komen. Omdat banken over minder dan drie jaar met strengere regels krijgen te banken wordt voor hen de tijdsdruk langzaam aan groter.

Versneld verkopen
Van den Heuvel denkt dat het goed zou zijn als banken versneld hun slechte leningen en de leningen in sectoren die zij niet tot hun kern rekenen verkopen. Dat zou wel tot gevolg kunnen hebben dat investeerders sneller onderpand gaan verkopen of dat klanten een aanbod krijgen om hun lening met korting terug te kopen. Over het algemeen zijn banken met dat laatste terughoudend, omdat ze geen precedent willen scheppen.

Als banken af zijn van hun slechte leningen en leningen aan bedrijven in niet-kernsectoren, dan kunnen zij hun aandacht richten op het financieren van gezonde bedrijven en dat draagt weer bij aan de economische groei, denkt Van den Heuvel.​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore