Bedrijven

Aantal reizigers kan verder stijgen: Schiphol krijgt nieuwe pier

16 maart 2016 14:04 Aangepast: 15 september 2017 14:34
Beeld © ANP

De kogel is door de kerk: Schiphol kan verder groeien richting tachtig miljoen passagiers. De luchthaven krijgt een nieuwe pier en terminal. De laatste is pas in 2023 klaar, maar de flexibele pier wordt al in 2019 in gebruik genomen.

De nieuwe pier, het deel waar de vliegtuigen aan staan, komt ter hoogte van vrachtstation 1 en kan zowel kleine als grotere toestellen ontvangen, vandaar dat hij 'flexibel' is. In totaal biedt hij plaats aan acht tot elf vliegtuigen tegelijk. De nieuwe terminal, waar onder andere de winkels en beveiliging te vinden is, wordt ten zuiden van Schiphol Plaza gebouwd. Hij komt direct naast de verkeerstoren te staan en wordt met de bestaande terminal verbonden.

Handig, want op deze manier kan Schiphol zo'n 14 miljoen passagiers extra ontvangen. Dit jaar worden er zo'n 60 miljoen reizigers verwacht, maar in de toekomst wil de luchthaven dat aantal uitbreiden naar 80 tot 85 miljoen. Tenzij reizigers en vliegtuigen het prettig vinden om over elkaar te struikelen, is het dus noodzakelijk om de luchthaven te vergroten.

Reden uitbreiding
Naast de nieuwe pier en terminal, wordt er door Schiphol ook flink geïnvesteerd in het stationsgebied, het busstation, Schiphol Plaza en Jan Dellaertplein. Dat geheel zal onze internationale concurrentiepositie verstevigen, zegt Jos Nijhuis, CEO Schiphol Group. Hij noemt het "een forse investering die tegelijk het fundament vormt voor verdere capaciteitsgroei".

Dat is nodig, want de concurrentie tussen luchthavens neemt toe. Zo wordt het verkeer richting Azië steeds drukker en dus belangrijker. Daardoor raken onder andere ook luchthavens als Dubai en Istanbul veel meer in trek als overstapluchthaven voor maatschappijen uit zowel Europa als Amerika. Afgelopen jaar stapte 40 procent van het aantal passagiers op Schiphol over op een andere vlucht.

Schiphol groeit hard
Tegelijkertijd zitten de omliggende vliegvelden als Heathrow in Engeland en het Duitse Frankfurt Airport ook niet stil; ze breiden aanzienlijk uit. Schiphol doet als internationale luchthaven mee in deze 'ratrace'. Met succes want het aantal reizigers groeide harder dan gemiddeld in Europa, zei een woordvoerder eerder.

Volgens hem heeft dat te maken met de nieuwe faciliteiten die de luchthaven aanbiedt. Zo wordt overstappen vergemakkelijkt met een nieuw systeem en plaatste Schiphol kleine zendertjes die het bluetoothsignaal in smartphones tracken en met deze informatie bijvoorbeeld de route naar de gate kunnen weergeven. "Het toegenomen aantal reizigers betekent dat wij aantrekkelijker zijn dan andere havens", vertelde hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van