De vanwege het dieselgate afgetreden Volkswagen-topman Martin Winterkorn krijgt ondanks dat schandaal nog miljoenen euro's op z'n rekening bijgeschreven van het Duitse concern.
Voor de negen maanden die hij in 2015 voorzitter was van het bedrijf krijgt hij in totaal 7,3 miljoen euro overgemaakt, blijkt uit jaarverslag van het bedrijf. Maar dat is niet het enige. Winterkorn krijgt als onderdeel van z'n vertrekregeling ook de resterende maanden van vorig jaar én dit jaar nog doorbetaald. Hij krijgt in totaal een bedrag van 9,3 miljoen euro. 2,5 miljoen is vast salaris, de overige 6,7 miljoen is een bonus die afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf dit jaar. In 2014 kreeg de topman overigens nog bijna 16 miljoen euro aan salaris en bonussen.
Daarnaast stort Volkswagen een genereuze bijdrage in de pensioenpot van de topman onder wiens hoede het manipulatieschandaal met diesels kon gebeuren. Tot zijn aftreden eind september vorig jaar was die pot gevuld met 28,6 miljoen euro.
Goudomrande vertrekregelingen
Het dieselschandaal levert niet alleen bij Winterkorn opvallende bonussen op. Ook Hans Dieter Pötsch, de financiële topman van het concern, hoeft zich geen zorgen te maken over z'n oude dag met een pensioen van bijna 21 miljoen euro. Hij krijgt zelfs doorbetaald tot eind volgend jaar, ruim 3 miljoen vast salaris en 12,2 miljoen aan bonussen. Voor de ruim 9 maanden die hij vorig jaar werkte kreeg hij 5,1 miljoen gestort.
Maar niet alleen voor de vertrekkende bestuurders zorgt het bedrijf goed. Ook de nieuwe bestuursleden Diess en Renschler (die beide aantraden vóór het dieselschandaal aan het licht kwam) kregen beide gecompenseerd voor het feit dat ze hun werkgever verlieten om voor de Duitse automaker te gaan werken. Herbert Diess, afkomstig van concurrent BMW, kreeg 5 miljoen euro. Andreas Renschler verliet de raad van bestuur van die andere Duitse autoreus, Daimler, en kreeg daarvoor liefst 11,5 miljoen euro.
'Etwas funktioniert nicht'
In totaal betaalt Volkswagen voor het rampjaar 2015 ruim 63 miljoen euro aan salarissen en bonussen voor de top, tot groot onbegrip van onder meer Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, schrijft Der Frankfurter Allgemeine. Dat het concern het bonusbeleid verdedigt is volgens hem een teken dat er 'iets niet werkt', zei hij.
Bij die 63 miljoen euro zijn de oudedagsvoorzieningen die het bedrijf voor haar top regelt nog niet meegerekend. Vorig jaar stortte Volkswagen voor de bestuurstop 86,6 mijoen euro, in totaal zit er nu bijna 140 miljoen in de pensioenkas van (oud-)bestuurder van het bedrijf.