Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Economie van bijna alle provincies groeit, hier zijn we het beste in

21 april 2016 07:46 Aangepast: 31 juli 2017 17:30

In bijna alle provincies was in 2015 een economische groei, vooral in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland groeide die flink. Alleen in Groningen was er sprake van krimp, vooral door de afname van de gasproductie.

Over het algemeen groeide de Nederlandse economie in 2015 met 2 procent. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hadden met 2,7 procent de sterkste groei, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS

De Groningse economie ging 5,5 procent achteruit door het besluit de gaskraan verder terug te draaien. De verlaging van de gasproductie pakte ook nadelig uit voor de economische groei in Friesland, die beperkt bleef tot een half procent. Zonder het gas zou in Groningen en Friesland sprake zijn van 1,8 procent en 1,6 procent groei.

Waar zijn we het best in?
Leuk om te zien zijn de verschillende branches die de boventoon voeren in de verschillende provincies. Zo wordt er in de Randstad veel meer 'geadviseerd' en groeiden de 'maaksectoren', zoals de industrie, vooral hard in provincies als Noord-Brabant. In Amsterdam is vooral veel zakelijke dienstverlening gevestigd, die harder groeide dan de overheidsbranche in Den Haag. 

Het CBS weet niet van alle provincies welke sectoren de boventoon voeren, maar bij vijf kunnen ze het wel met zekerheid zeggen:

Noord-Holland: informatie- en communicatiesector
Utrecht: informatie- en communicatiesector
Flevoland: autoleasebranche
Zuid-Holland: onderzoeks- en adviesbureaus
Noord-Brabant: industrie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore