Ga naar de inhoud
Totale verkopen dalen

Benzinepomp en speciaalzaak profiteren van tabaksban AH

Vanaf 2032 mogen tabaksproducten alleen nog in speciaalzaken worden verkocht. Beeld © ANP / Bart Maat

Nu Albert Heijn is gestopt met het verkopen van tabaksproducten lijken benzinestations en tabaksspeciaalzaken te profiteren en veel meer te verkopen.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Circana.

In de eerste vier weken van het jaar daalde de omzet van tabaksproducten, zoals sigaretten en pakjes shag, bij supermarkten met meer dan 25 procent. Maar benzinestations verkochten juist ruim 20 procent meer en tabaksspeciaalzaken zelfs ruim 50 procent meer.

Albert Heijn volgt Lidl

Het gaat om cijfers van slechts vier weken, benadrukt Circana. Dus voor harde conclusies is het nog te vroeg, waarschuwt het onderzoeksbureau. Maar het lijkt er wel op dat rokers uitwijken naar tankstations en tabaksspeciaalzaken. In 2023 waren supermarkten nog goed voor 60 procent van de verkopen van tabaksproducten, benzinestations voor 30 procent en tabaksspeciaalzaken voor 10 procent.   

Even
Lees ook:
Even snel sigaretten halen? Niet meer in Nederlandse supermarkten

Albert Heijn, met een marktaandeel van 37 procent verreweg de grootste supermarktketen in ons land, zette per 1 januari een punt achter het verkopen van tabaksproducten in de eigen winkels. Deze zijn goed voor circa 70 procent van alle Albert Heijnwinkels. De rest is franchise. 

Daarmee liep het vooruit op de wettelijke ban op de verkoop van tabaksproducten in supermarkten, die op 1 juli in gaat. Eerder was Lidl de eerste supermarkt die stopte met de verkoop van sigaretten.

Bij een aantal winkels van Albert Heijn die in handen zijn van franchisers worden overigens nog wel tabaksproducten verkocht. Dat geldt ook voor winkels van AH to go bij benzinestations.

Totale verkoop daalt ook

NielsenIQ, een andere marktonderzoeker, voorspelde onlangs al dat er door het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten veel omzet zou wegvallen bij de supers. Vorig jaar was de verkoop van tabak en verwante producten in supermarkten nog goed voor een miljardenomzet. 

In de eerste vier weken van het jaar daalde ook de totale verkopen van sigaretten en andere tabaksproducten. De omzet nam met meer dan 3 procent af. De daling van de verkoop van het aantal pakjes daalde nog meer.

Dit is in lijn met de uitkomsten van een onderzoek dat Circana eind vorig jaar uitvoerde, aldus de onderzoekers. Hierin kwam naar voren dat tot 5 procent van de rokers verwachtte te zullen gaan stoppen met roken door de tabaksban in supermarkten.

Rookvrije generatie

Het kabinet vermindert geleidelijk het aantal verkooppunten van tabak en rookwaren. Na het supermarktverbod volgen in 2030 tankstations. Vanaf 2032 mogen tabaksproducten alleen nog in speciaalzaken worden verkocht. Voor e-sigaretten geldt dat al vanaf 2025.

Roken vergroot de kans op verschillende soorten kanker, longziektes en hart- en vaatziekten, aldus de overheid. Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken.

Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisaties toe naar een rookvrije generatie in 2040. Kinderen moeten dan niet langer in contact komen met sigarettenrook.

Geen tabak meer in de supermarkt? Dan maar in de zaak ernaast.

01:30