Ga naar de inhoud
Laadstation

Rechter dwingt Enexis om aansluitingen voor grootverbruikers te leveren

Een snellaadstation van Leap24 in Almere. Het bedrijf wil snel meer laadmogelijkheden openen in Groningen. Beeld © ANP/HH/Harold Versteeg

Netbeheerder Enexis moet van de rechter binnen zes weken op drie locaties in de provincie Groningen beginnen met het realiseren van stroomaansluitingen voor grootverbruikers. Binnen vier weken daarna moeten de aansluitingen worden opgeleverd. Snellaadbedrijf Leap24 had de zaak aangespannen.

De drie locaties leveren volgens de onderneming 'een cruciale bijdrage' aan het creëren van een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto's in de stad Groningen vanaf 2025. Zo'n zone is een gebied zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Geen sprake van netcongestie

Volgens Leap24, gevestigd in Amersfoort, heeft Enexis herhaaldelijk de oorspronkelijke levertermijn voor de netaansluitingen onnodig uitgesteld, waardoor 'redelijke termijnen' niet werden nageleefd. Op de betreffende locaties is geen sprake van zogeheten netcongestie, waarbij het stroomnet is overbelast en nieuwe stroomaansluitingen niet mogelijk zijn.

De rechtbank in Oost-Brabant heeft nu bepaald dat Enexis de komende maanden alsnog voor die aansluitingen moet zorgen. Als de netbeheerder de uitspraak niet naleeft, moet het een dwangsom van 5000 euro per locatie per dag betalen, met een maximum van 250.000 euro per locatie.

Netbeheerder
Lees ook:
Netbeheerder Enexis kan deel slimme energiemeters al maanden niet uitlezen

Enexis is het oneens met het besluit en overweegt hoger beroep. "De rechter dwingt ons om Leap24 voor te trekken. Het gevolg hiervan is dat andere partijen nog langer moeten wachten voordat zij aan de beurt zijn. Met haar actie benadeelt Leap24 dus de partijen die voor haar in de wachtrij staan", reageert een woordvoerster.

Om Leap24 op korte termijn aan te sluiten moet Enexis 'verplicht discrimineren en dat is oneerlijk'. De regionale netbeheerder vindt dat de volgorde van de wachtrij leidend is en daarmee een gelijke behandeling van alle klanten.