Curatoren Joris Lensink en Thijs Hekman van elektronicaketen BCC zijn inmiddels drie weken te laat met de publicatie van hun eerste faillissementsverslag. Gedupeerden van het faillissement, zoals schuldeisers en werknemers, moeten waarschijnlijk nog een week wachten op hun bevindingen.
BCC was met 57 winkels, een webshop en een eigen bezorgdienst een van de grootste witgoed- en elektronicaketens van Nederland. Het winkelbedrijf, dat sinds eind 2020 een zusterbedrijf was van Blokker en Intertoys, ging op 21 september failliet.
Termijn: een maand
Curatoren Lensink en Hekman moeten het faillissement afwikkelen. Volgens de officiële richtlijnen van het landelijk overlegorgaan van rechter-commissarissen in faillissementen (Recofa) moeten zij uiterlijk één maand na de uitspraak van het faillissement het eerste verslag met hun bevindingen en maatregelen openbaar maken. Daarna moeten zij in principe elke drie maanden opnieuw rapporteren.

Dergelijke verslagen zijn openbaar om gedupeerden van een bankroet, zoals schuldeisers en werknemers, de gelegenheid te geven om de afwikkeling van het faillissement te volgen.
Overschreden
In het geval van de failliete elektronicaketen is de termijn voor het eerste curatorenverslag inmiddels ruimschoots overschreden. BCC werd zeven weken geleden failliet verklaard, maar de curatoren hebben nog steeds geen verslag openbaar gemaakt.
Dat is opmerkelijk, want inmiddels is al veel over de eerste stappen van de afwikkeling van het faillissement bekend geworden. Zo meldde RTL Z eerder dat de curatoren geen doorstart konden regelen voor BCC, en dat slechts een beperkt aantal winkels en personeelsleden wordt overgenomen door bedrijven als Mediamarkt en Coolblue.
Pensioenpremies
Ook bleek BCC miljoenen aan pensioenpremies voor het personeel niet te hebben afgedragen. Volgens directeur Caspar Klinkhamer van BCC en eigenaar Michiel Witteveen van moederbedrijf Mirage Retail Group is het Pensioenfonds Detailhandel daarvoor verantwoordelijk.
Verder is gebleken dat de spaarpot van de personeelsvereniging met ruim honderdduizend euro door het faillissement in rook is opgegaan. De curatoren hebben intern benadrukt 'diepgaand onderzoek' naar de pensioenkwestie te zullen gaan doen.
Hoewel de curatoren dus al meer dan genoeg kunnen melden en toelichten in een eerste faillissementsverslag, is dat nog steeds niet gebeurd. Dat ondanks de vermelding op hun eigen website en de site van BCC dat het openbare verslag 'rond 21 oktober' zal verschijnen.

Voormalig voorzitter van de Ondernemingsraad Arno van Eijkelenborg zegt dat in elk geval de ruim duizend werknemers van BCC graag willen weten wat de eerste bevindingen van de curatoren zijn. Het UWV heeft hun loonbetaling na het faillissement zes weken lang overgenomen, maar daar is vorige week een einde aan gekomen.
"We willen het graag weten, maar horen sinds 3 november helemaal niets meer. Terwijl ik las dat de curatoren van Big Bazar al wel hun eerste verslag hebben gepresenteerd." Big Bazar was een zusterbedrijf van BCC, dat een week later dan de elektronicaketen failliet werd verklaard.
Update curatoren: 'weinig te melden'
Vragen over de redenen voor de vertraagde verschijning van het eerste faillissementsverslag van BCC en de verwachte publicatiedatum lieten de curatoren vorige week en vanochtend onbeantwoord.
Na het verschijnen van dit artikel laat curator Thijs Hekman weten dat er 'in overleg met de rechter-commissaris' is gekozen voor een latere publicatie. "Hiertoe is besloten zodat in het eerste verslag volledig kan worden gerapporteerd over de periode dat het bedrijf van BCC is voortgezet en dat over het doorstartproces kan worden gerapporteerd. Doel van de verslaglegging is immers om betrokkenen te informeren over de stand van zaken."
Ondanks alle hierboven beschreven ontwikkelingen vinden de curatoren dat er 'na vier weken nog weinig concreets kon worden gemeld en een verslag weinig informatiewaarde had gehad'. Volgens Hekman verwachten de curatoren nu rond 21 november het verslag uit te brengen.