Ga naar de inhoud
Miljoenen niet betaald

Curatoren BCC starten 'diepgaand onderzoek' naar pensioengeld

BCC Tilburg in betere tijden. Beeld © ANP

Curatoren Joris Lensink en Thijs Hekman van de failliete winkelketen BCC gaan 'diepgaand onderzoek' doen naar de achterstallige afdracht van pensioenpremies door het bedrijf. Dat is vanochtend gezegd in een digitale bijeenkomst voor het personeel. Ook blijken er nog eens vijf extra winkels van BCC te worden doorgestart.

Tijdens de bijeenkomst liet operationeel directeur Jaap Tiemens van BCC namens de curatoren weten dat zij een diepgaand onderzoek zullen instellen naar de oorzaken van de achterstallige afdracht van pensioenpremies. "Er werd gezegd dat de onderste steen daarbij zal bovenkomen", aldus een van de deelnemers aan de bijeenkomst.

Onbetaalde premies

Afgelopen vrijdag meldde RTL Z dat het bedrijf ruim een jaar lang geen premies had afgedragen aan het Pensioenfonds Detailhandel. Wel hield het bedrijf maandelijks pensioengeld in op de salarissen van het personeel.

BCC
Lees ook:
BCC betaalde pensioenpremies van personeel niet

De totale betalingsachterstand bedraagt 8 miljoen euro. Voor medewerkers heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van hun opgebouwde pensioen, omdat uitkeringsinstantie UWV en het Pensioenfonds Detailhandel opdraaien voor de miljoenenschade.

Doorstart winkels

Ook meldde Tiemens tijdens de bijeenkomst dat er nog vijf extra winkels worden doorgestart, door branchegenoten EP en Mikro-Electro. Daarmee komt het totaal aantal winkels dat onder een andere vlag een doorstart maakt op 13. Eerder werd al bekend dat Mediamarkt acht winkels wil overnemen.

Voor die acht vestigingen gold dat waarschijnlijk zo'n tien werknemers per winkel hun baan kunnen behouden. Voor de laatste vijf vestigingen is dat nog niet helemaal zeker.

EP en Mikro-Electro

EP is de winkelnaam van ElectronicPartner Nederland uit Vianen, een franchise-organisatie met zo'n honderd elektronicawinkels in Nederland. Volgens woordvoerster Dalia Shaieyouta van EP willen twee franchisenemers elk een BCC-vestiging overnemen. "Zij zijn in een vergevorderd stadium."

Mikro-Electro, een franchisenemer van de winkelformule Electro World, neemt drie vestigingen over. Directeur-eigenaar Jan Hoogstrate van Mikro bevestigt de overname. De winkels van BCC in Roosendaal, Bergen op Zoom en Goes zullen worden omgebouwd tot Electro World. Het is de bedoeling dat minstens 30 medewerkers aan de slag kunnen blijven.

"Met het verdwijnen van BCC uit die steden zou het daar wel erg karig worden. Dan zouden klanten bijna verplicht worden om online te bestellen", aldus Hoogstrate. De ondernemer zegt blij te zijn met de deal, ook omdat hij de betreffende vestigingen in het verleden ook al eens bezat. "Daar is het voor mijn vader onder de naam Mikro-Electro in de jaren zeventig begonnen. De winkels zijn in 2015 verkocht, aan BCC." 

Beperkt baanbehoud

Eerder werd bekend dat Coolblue een deel van het personeel van de bezorgdienst wil overnemen. Daarbij gaat het gaan om mogelijk enkele tientallen chauffeurs en installateurs. In totaal blijven er bij BCC, zoals het er nu uitziet, dus slechts rond de 150 banen behouden.

Toen BCC eind 2020 werd overgenomen door Mirage Retail Groep, het moederconcern van Blokker en Intertoys, werkten er nog 1345 mensen.

Kwakkelende
Lees ook:
Kwakkelende elektronicaketen BCC wordt weer Nederlands