Ga naar de inhoud
Ruim 100.000 euro weg

Personeelsvereniging BCC ziet spaarpot in rook opgaan

Vestiging van BCC in Zeist. Beeld © ANP

De werknemers van elektronicaketen BCC blijft weinig bespaard. Niet alleen verloren zij door het faillissement van de winkelketen vorige maand hun baan, nu blijkt ook de spaarpot van hun personeelsvereniging foetsie te zijn. Daarin zat ruim 100.000 euro.

Dat bevestigt voorzitter Ed Boxma van de personeelsvereniging van  BCC tegenover RTL Z. BCC is met 57 winkels, een webwinkel en ruim duizend werknemers één van de grootste elektronica- en witgoedketens van Nederland. Het bedrijf leed al jarenlang verlies, en ging eind september op de fles.

Ellende voor werknemers

Het personeel van BCC kreeg het sindsdien behoorlijk voor de kiezen. Door het faillissement van de winkelketen verloren alle medewerkers hun baan. En door het mislukken van een doorstart zal het grootste deel van de werkgelegenheid definitief verdwijnen.

Elektronicaketen
Lees ook:
Elektronicaketen BCC is failliet, 1000 banen weg

Daarmee was de ellende nog niet voorbij. Eerder deze maand kregen de medewerkers te maken met drukte en agressie van koopjesjagers, die op de faillissementsuitverkoop afkwamen. De winkels moesten tijdelijk sluiten, omdat de veiligheid van de werknemers niet meer kon worden gegarandeerd.

En vrijdag bleek dat BCC, mede als gevolg van administratieve problemen bij het Pensioenfonds Detailhandel, al ruim een jaar geen pensioenpremie voor het personeel had betaald. Hoewel de miljoenenschade wordt gedekt door het uitkeringsinstantie UWV en het pensioenfonds, zorgde dat voor zorgen en onrust bij de werknemers.

Spaarpot verdwenen

Nu blijkt dus dat ook de spaarpot van de personeelsvereniging is verdwenen. Ruim 500 medewerkers van BCC waren lid van de personeelsvereniging PV Actief. Zij spaarden elke maand vijf euro om leuke dingen van te bekostigen. Zo organiseerde de vereniging een jaarlijkse familiedag, sinterklaasfeesten en uitjes, bijvoorbeeld in Dierenpark Amersfoort.

Omdat er als gevolg van de coronapandemie enkele jaren weinig personeelsfeestjes georganiseerd konden worden, was de spaarpot van de personeelsvereniging goed gevuld. Volgens voorzitter Boxma, die sinds begin dit jaar zijn functie vervulde, zat er ruim 111.000 euro in de pot.

"Toen in september het bericht kwam dat BCC uitstel van betaling had aangevraagd, wilde ik als doekje voor het bloeden alle leden van de personeelsvereniging nog een cadeaubon van 200 euro geven. Maar toen bleek het geld niet op een aparte rekening van de personeelsvereniging te staan, maar op een rekening van BCC. Dat betekende dat het geld nu in de failliete boedel valt. Het is een drama, en doet me echt pijn."

Hoop op coulance

De voorzitter van de personeelsvereniging heeft nog wel een claim bij de curatoren ingediend. "Maar je weet hoe het gaat. De belastingdienst heeft nog miljoenen tegoed, en die krijgt voorrang. Ik hoop dat de curatoren coulant zijn, en nog iets voor onze leden kunnen betekenen."

Advocaat Jorn de Bruin, die de curatoren bijstaat in het onderzoek naar de onbetaalde pensioenpremies, laat weten dat zij ook kijken naar de tegoeden van de personeelsvereniging.

"Dit onderwerp is in een vergadering met de Ondernemingsraad aan de orde gekomen. Maar als inderdaad blijkt dat het geld niet op een aparte rekening stond, is het onwaarschijnlijk dat er nog iets van terugkomt. Curatoren kunnen nu eenmaal niet bepaalde schuldeisers voortrekken. Ik zou daarom laaggespannen verwachtingen hebben."

BCC
Lees ook:
BCC betaalde pensioenpremies van personeel niet