Ga naar de inhoud
Maar één geïnteresseerde

Geen doorstart Big Bazar: voorraden met korting verkocht

Steeds meer winkels van Big Bazar gingen de laatste maanden dicht. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / John van der Tol

Het doek is definitief gevallen voor de failliete koopjesketen Big Bazar. Volgens de curatoren was er maar één partij die verder wilde met het bedrijf en die wilde te weinig betalen voor de voorraden. En dus komt er geen doorstart.

Het is definitief over en uit voor Big Bazar. Eind vorige maand verklaarde eind vorige maand de rechter de winkelketen al failliet.

Te laag

De curatoren probeerden vervolgens zoveel mogelijk geld uit de boedel te halen voor het betalen van schuldeisers. In totaal meldden zich twintig gegadigden voor Big Bazar; tien van hen hadden concrete belangstelling.

Koopjesketen
Lees ook:
Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg

Maar negen partijen bleken alleen de voorraden te willen kopen. Slechts één partij wilde een gedeeltelijke doorstart maken. Deze wilde slechts 'een fractie van de inkoopwaarde' van de voorraden betalen en de curatoren zeggen daarom niet op hun bod te kunnen ingaan.

Extra kortingen

De curatoren houden de winkels van Big Bazar die er nog zijn de komende tijd open om de overgebleven voorraad te verkopen, tegen extra kortingen, om zo een deel van de schulden te kunnen voldoen. 

Meerdere eigenaren van winkelpanden zijn al sinds april niet meer betaald en sommige leveranciers niet sinds eind vorig jaar. De schulden zijn opgelopen tot zo'n 30 miljoen euro.

De
Lees ook:
De aftakeling van Big Bazar: steeds meer winkels dicht

Ook konden de salarissen over september niet op tijd worden betaald.

Problemen

Big Bazar kampte al een tijd met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Big Bazar had ooit zo'n 150 winkels, maar dat aantal daalt al langere tijd. Nu zijn er volgens de website nog maar 94 winkels over, waarvan elf in België.

De keten deed in de zomer nog verschillende pogingen om het bedrijf van de ondergang te redden, via verzoeken om een schuldenexpert aan te laten wijzen die orde op zaken zou kunnen stellen.

Door boze verhuurders en leveranciers ingediende aanvragen voor een bankroet kwamen daardoor telkens in de wacht te staan. Maar de reddingspogingen mislukten, tot teleurstelling van de vakbonden en het personeel.

Hoe
Lees ook:
Hoe de winkeldroom van Michiel Witteveen (Blokker, BCC, Big Bazar) uiteenspatte