Ga naar de inhoud
Klanten 'in principe' gedekt

Reisorganisatie Vacansoleil staat op rand faillissement

Onzekerheid voor reizigers die binnenkort vertrekken. Beeld © ANP

Reisorganisatie Vacansoleil uit Eindhoven staat op de rand van een faillissement. Het bedrijf kan zijn financiële verplichtingen niet meer voldoen, en heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd. Als Vacansoleil failliet gaat, krijgen klanten waarschijnlijk hun geld terug.

Vacansoleil maakte vanmiddag bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Een bewindvoerder zal samen met het management kijken naar toekomstmogelijkheden voor de activiteiten van het bedrijf.

Garantiefonds

De reisorganisatie telt zo'n 300 medewerkers, en verzorgt naar eigen zeggen jaarlijks voor bijna een half miljoen gasten campingvakanties in 22 Europese landen.

Op dit moment zijn er ongeveer honderd gezinnen via Vacansoleil op vakantie, aldus woordvoerder Marcel Paapst. "Voor hen verandert er niets, zij kunnen gewoon op de camping blijven."

Koffers pakken

Daarnaast is er echter een groep mensen die nu hun koffers aan het pakken is, omdat zij binnenkort op vakantie gaan.

"Voor deze mensen is het de vraag of zij nog wel weg willen, en of zij nog wel gebruik kunnen maken van de geboekte tent of stacaravan. Dat zal afhangen van de beslissing van de bewindvoerder, of hij de zaak voorlopig draaiende wil houden met alle kosten van dien. Wij hebben of zoeken nu contact met deze klanten."

Zij
Lees ook:
Zij pakken hun koffer weer uit: Vacansoleil annuleert ruim 150 vakanties

De derde groep klanten, zij die een vakantie voor de toekomst hebben geboekt en betaald, zullen hoogstwaarschijnlijk hun geld kunnen terugkrijgen via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De woordvoerder bevestigt dat Vacansoleil bij de SGR is aangesloten. "In principe vallen alle klanten onder die garantie."

Hoge schulden

De touroperator voor campingvakanties stond de afgelopen periode naar eigen zeggen onder zware druk. Van oudsher zou het bedrijf hebben gezucht onder een hoge schuldenlast. Daarnaast zakte tijdens de coronapandemie de verkoop van campingvakanties in en moest extra financiering worden aangetrokken.

Door een combinatie van gestegen rente, hoge aflossingslasten en de hoge inflatie zegt Vacansoleil nu in de problemen te zijn gekomen.

Maatregelen mislukt

In de afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de schuldenlast te reduceren, kosten te verlagen en omzet te verhogen. Afgelopen tijd zocht het bedrijf ook naar een mogelijke koper, maar de onderhandelingen hierover ketste op het laatste moment af.

Daardoor werd de aanvraag van uitstel van betaling onvermijdelijk. De directie zal nu samen met een of meerdere bewindvoerders kijken naar mogelijkheden om het bedrijf uit een faillissement te houden. In de meeste gevallen eindigt een surseance van betaling echter in een faillissement.

Verliezen

Uit de meest recente jaarrekening van Backers Beheer, het moederbedrijf van Vacansoleil, blijkt dat het bedrijf in 2021 een verlies van 5,8 miljoen euro maakte op een omzet van 58 miljoen euro. Vorig jaar steeg de omzet naar 79 miljoen, maar stond er onderaan de streep opnieuw een fors verlies, van 3 miljoen euro.

Ook de financiële buffers van de reisorganisatie waren volledig weggesmolten. Met een negatief eigen vermogen van 51,5 miljoen euro was het bedrijf eind vorig jaar al, zoals dat heet, technisch failliet.

Koopjesketen
Lees ook:
Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg