Ga naar de inhoud
Verzoek schuldeisers afgewezen

Big Bazar waarschijnlijk morgen failliet, bedrijf krijgt geen extra tijd

Beeld © ANP

Het einde van Big Bazar is nu echt nabij. Oscar van Oorschot, de advocaat van de winkelketen, gaat ervan uit dat morgen het faillissement wordt uitgesproken. Hoop op redding is vervlogen nu de rechter ook het derde verzoek om een schuldenexpert heeft afgewezen.

Dit keer waren het enkele schuldeisers die voor zo'n herstructureringsdeskundige pleitten. Eerder deden Big Bazar zelf en de ondernemingsraad van het bedrijf hiertoe een poging.

Big Bazar is al langer onderweg naar een bankroet. Vorige week was er echter wat hoop op redding, nadat het bedrijf op de proppen kwam met een anonieme geldschieter die vier miljoen euro zou willen investeren in de winkelketen.

Het was reden voor twee schuldeisers, die verwachten dat er bij een faillissement voor hen niets te halen is, om de rechter te vragen de faillissementsprocedure te pauzeren en een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Die zou moeten kijken of er een akkoord kan worden bereikt met alle schuldeisers, om uit de financiële problemen te komen.

Geld al gestort

De anonieme geldschieter had het geld al gestort, aldus de uitspraak. Big Bazar wilde daarmee 'aan de  lopende verplichtingen voldoen, te rekenen vanaf vorige week'. De rechter wilde een andere datum hanteren, die van 22 augustus, omdat Big Bazar toen een WHOA-startverklaring indiende bij de rechter.

Daardoor was er extra financiering nodig om de periode vanaf de startverklaring tot nu te overbruggen. De geldschieter wilde dat extra geld niet storten. "Ook nu luidt de conclusie daarom dat Big Bazar niet aan de lopende verplichtingen zal kunnen voldoen. Het verzoek wordt wederom afgewezen", aldus de rechter.

Big
Lees ook:
Big Bazar nog niet bankroet: mysterieuze geldschieter schiet te hulp

Grens bereikt

Nu ook de laatste reddingspoging op niets is uitgelopen, zullen de faillissementsaanvragen voor de keten morgen opnieuw worden behandeld. Advocaat Van Oorschot denkt dat er dan meteen een bankroet volgt.

De keten verkeerde al twee keer in een soortgelijke situatie en beide keren werd er vlak voor de deadline nog een nieuw verzoek ingediend voor het aanstellen van een schuldenexpert. Daardoor kwamen de aanvragen voor een bankroet telkens opnieuw in de wacht te staan.

Nu ligt zo'n nieuwe reddingsactie volgens Van Oorschot niet meer voor de hand. "Elke actie van Big Bazar is uitstel van executie. We hebben gevochten, maar weten waar de grens ligt en die is bereikt", zegt hij tegen RTL Z.

Personeel vandaag nog betaald

Van Oorschot zegt ook dat de circa 1300 medewerkers van Big Bazar vandaag nog betaald zullen worden. Daarna ligt het lot van Big Bazar volgens hem in handen van een curator. "De directie had graag de kans gekregen om Big Bazar te laten bestaan in afgeslankte vorm. Het is nu aan de curatoren. We hebben echt gevochten hebben voor het bedrijf." 

Veel schuldeisers zullen niet betaald worden. Het bedrijf heeft bijna 30 miljoen aan schulden. Vorige week waren er 34 schuldeisers die het faillissement hadden aangevraagd: huurbazen, maar vooral leveranciers. In alle gevallen is de wettelijke betalingstermijn overschreden. 

Koopjesketen
Lees ook:
Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond

Wat is de WHOA?

2020 werd de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), ingevoerd, een wijziging van de faillissementswet. Het is daardoor mogelijk dissidente schuldeisers onder voorwaarden mee te laten doen aan een schuldsanering.

Zo'n procedure is een alternatief voor uitstel van betaling, waarbij de bezitters van twee derde van de schuldenlast in moeten stemmen met een voorstel van het bedrijf. Gebeurt dit, dan zijn alle schuldeisers aan dat akkoord gehouden.