Ga naar de inhoud
Best betaald

Piloten KLM slepen 11 procent hoger loon binnen, staking van de baan

Een Cityhopper van KLM op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP Foto

De piloten van luchtvaartmaatschappij KLM hebben een loonstijging van 11 procent in twee jaar binnengesleept. Dat bevestigt de pilotenvakbond VNV. Met het akkoord is een eerder aangekondigde werkonderbreking vandaag van de baan.

Vorige week kondigde de vakbond aan dat de 3200 piloten van KLM vandaag tijdelijk het werk zouden neerleggen om hun looneisen kracht bij te zetten. Gisterenavond meldde de luchtvaartmaatschappij zonder details te geven dat er een hoofdlijnenakkoord met de piloten was bereikt, waardoor de staking van de baan is.

Plus 11 procent

Vandaag bevestigt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dat er een akkoord is bereikt over een loonstijging van 5,5 procent gemiddeld per jaar, over de looptijd van twee jaar. Daarmee komt de totale loonstijging uit op 11 procent.

Daarnaast ontvangen de piloten een eenmalige uitkering van 2 procent ter compensatie van de late ingangsdatum van de cao, die sinds maart 2023 was afgelopen.

Opgevoerde druk

Uit een intern bericht van de VNV blijkt dat in september het loon met 2 procent omhoog gaat, in oktober er 6 procent bijkomt, en juli 2024 nog eens 3 procent. "De sterk opgevoerde druk maakte dat KLM een beweging aan de onderhandelingstafel kon laten zien die de afgelopen maanden onmogelijk leek", meldt de pilotenvakbond aan zijn leden.

KLM
Lees ook:
KLM lapt voorwaarden staatssteun aan de laars, geduld kabinet is op

Het akkoord op hoofdlijnen moet komende tijd worden uitgewerkt, en wordt waarschijnlijk in november aan de leden van de VNV voorgelegd. De pilotenvakbond zegt in een persbericht verheugd te zijn over een cao 'die recht doet aan onze redelijke wensen en voorstellen'.

Kritiek

Toch is de loonstijging opmerkelijk, omdat de piloten van KLM al flinke salarissen genieten en er afgelopen jaar kritiek was op de hoogte daarvan.

In 2020 verdiende een piloot bij KLM gemiddeld tussen de 100.000 en 150.000 euro per jaar, oplopend tot 250.000 euro per jaar. Piloten van KLM behoren tot de best betaalde piloten in Europa. Bij prijsvechters verdienen piloten een stuk minder.

Overheidssteun

Bovendien moest KLM in de coronaperiode gered worden met miljardensteun van de overheid. Destijds werd afgesproken dat de luchtvaartmaatschappij stevig in de kosten zou snijden, waaronder ook de loonkosten.

Eerder dit jaar liet staatsagent Jeroen Kremers zich kritisch uit over KLM, omdat het bedrijf zich niet zou hebben gehouden aan de bezuinigingsafspraken rond de overheidssteun. Zo zouden de piloten te veel verdienen, en niet genoeg hebben bijgedragen aan de noodzakelijke bezuinigingen.

De staatsagent controleerde namens de staat of KLM zich aan de afspraken rond de overheidssteun hield. Kremers was vanochtend onbereikbaar voor commentaar op de loonsverhoging voor de piloten.

Kaag
Lees ook:
Kaag overweegt vervolgstappen tegen KLM na vernietigend rapport