Ga naar de inhoud
1000 banen op de tocht

Elektronicaketen BCC vraagt faillissement aan

Vestiging van BCC in Rotterdam. Beeld © ANP

De bewindvoerders van BCC hebben de werknemers vanochtend op de hoogte gesteld dat zij het faillissement van de elektronicaketen hebben aangevraagd. Dat bevestigen verschillende bronnen binnen en rond het bedrijf aan RTL Z. BCC kreeg vorige week al uitstel van betaling.

Als het faillissement wordt uitgesproken, kan worden gekeken naar de mogelijkheid van een doorstart. Daardoor zou een deel van de werkgelegenheid behouden kunnen blijven. BCC heeft 58 winkels en een webshop, en telde eind 2021 nog 1350 medewerkers.

Eerder dit jaar voerde het winkelbedrijf een reorganisatie door, waarbij zo'n 50 banen op het hoofdkantoor verdwenen. Ook sloten afgelopen anderhalf jaar enkele vestigingen. Tegenwoordig zouden er nog zo'n 1000 mensen voor BCC werken.

Elektronicaketen
Lees ook:
Elektronicaketen BCC vraagt uitstel van betaling aan

Bewindvoerders Joris Lensink en Thijs Hekman reageerden vanmorgen nog niet op verzoeken om een toelichting. Een woordvoerster van de rechtbank Amsterdam zegt geen uitspraken te kunnen doen over faillissementsaanvragen.

Grote elektronicaketen

BCC werd in 1945 in Amsterdam opgericht door ondernemer Herman Bakker en groeide onder zijn zoons uit tot een grote witgoed- en elektronicaketen. In 1997 verkocht de oprichtersfamilie het bedrijf, en kwam het in buitenlandse handen.

Eind 2020 nam Mirage Retail Group (MRG), het bedrijf achter Blokker en Intertoys, het destijds zwaar verlieslijdende BCC voor een symbolisch bedrag over van de toenmalige Franse eigenaar FNAC.

Uitstel van betaling

Mirage-eigenaar Michiel Witteveen zei destijds dat de 'beoogde transactie aan BCC de mogelijkheid biedt te profiteren van de juiste ondersteuning om zo succesvol te presteren op zijn markt.'

Afgelopen augustus bleek dat een voorgenomen beursgang van het moederbedrijf Mirage van de baan was, en dat de afzonderlijke winkelketens van het bedrijf in de etalage stonden. Vorige week vroeg en kreeg BCC uitstel van betaling, in de meeste gevallen het voorportaal van een faillissement.

BCC leed afgelopen jaren onder de opkomst van online aanbieders als Coolblue en Bol.com en grote concurrenten als Mediamarkt. Ook de verplichte winkelsluitingen in de coronaperiode en de kostenstijgingen van het laatste anderhalf jaar raakten de winkelketen hard.

Naomi
Lees ook:
Naomi bestelde bij BCC, maar vreest nu haar geld kwijt te zijn