Het is nog altijd niet over en uit voor koopjesketen Big Bazar. Een onbekende geldschieter wil 4 miljoen euro steken in de noodlijdende winkelketen, waardoor deze nog even verder kan. Daarom vragen twee schuldeisers aan de rechter een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Faillissementsaanvragen worden dus alweer geschorst.
Big Bazar tovert weer een konijn uit de hoge hoed. Vandaag zouden bij de rechtbank in Amsterdam drie faillissementsverzoeken worden behandeld. Maar twee schuldeisers die in totaal een kleine 1,1 miljoen euro tegoed hebben van het bedrijf, willen dat er een herstructureringsdeskundige komt.
Deze zou moeten kijken of er een akkoord kan worden bereikt met alle schuldeisers, om uit de financiële problemen te komen.

Door het verzoek zijn alle 34 faillissementsaanvragen geschorst. Big Bazar wordt dus nog niet failliet verklaard en kan dus nog even verder. Volgens Oscar van Oorschot, advocaat van Big Bazar, zijn er 'meerdere grote crediteuren' die het verzoek steunen.
Injectie van 4 miljoen
De twee schuldeisers wijzen bij hun verzoek om een deskundige aan te stellen op een geldschieter, genaamd BBBOR, die 4 miljoen euro in Big Bazar zou willen steken.
Daarvan zou 2 miljoen euro zijn om de voorraden aan te vullen en nog eens 2 miljoen euro om huren en salarissen te kunnen betalen. Daardoor zou dat bedrijf 'in ieder geval' vier weken vooruit kunnen.
Het is overigens niet duidelijk wie er achter BBBOR bv zit. Het bedrijf was vanochtend nog niet bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Volgens Van Oorschot komt dat doordat het bedrijf pas gisteren is opgericht.

De rechtbank heeft al twee keer eerder het verzoek afgewezen om een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Het verschil met nu is dat er dit keer, al is het voorlopig, wél geld is om aan de lopende verplichtingen te voldoen.
Meer tijd
Morgen is er een zitting bij de rechtbank Leeuwarden waarin het verzoek om het benoemen van een herstructureringsdeskundige wordt behandeld.
Mocht de rechter mee gaan in het verzoek, dan heeft Big Bazar een aantal weken de tijd om er met schuldeisers uit te komen. In de praktijk zal dat nog altijd betekenen dat zij het grootste deel van hun geld niet terugkrijgen. Al is dat is waarschijnlijk meer dan wanneer Big Bazar toch ten onder gaat.

In het verzoek aan de rechtbank om een herstructureringsdeskundige te benoemen, stippen de twee schuldeisers aan dat bij een faillissement met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' schuldeisers niets van hun geld zullen terug zien. Dat zou blijken uit berekeningen van Bureau Benedictus, dat schuldhulp verleent aan bedrijven.
Nog geen koper Belgische winkels
Mocht de rechter wederom niet ingaan op het verzoek om een herstructureringsdeskundige te benoemen, dan zullen schuldeisers die het faillissement hadden aangevraagd dat nóg een keer moeten doen.
Vervolgens kunnen een of meerdere van die faillissementsverzoeken worden behandeld.

Eerder schermde Big Bazar met een koper voor de elf Belgische winkels, die 3,5 miljoen euro zou moeten opleveren. Die verkoop is nog steeds niet rond, zegt Van Oorschot desgevraagd. De potentiële koper zou nog bezig zijn de cijfers van de winkels door te nemen om te weten wat hij koopt.
Rekeningen niet betaald
Big Bazar zit al een tijd in de problemen. Verhuurders van winkelpanden en leveranciers wachten al maanden op hun geld. Meerdere eigenaren van winkelpanden zijn al sinds april niet meer betaald en sommige leveranciers niet sinds eind vorig jaar. De schulden zijn al opgelopen tot zo'n 30 miljoen euro.
