Ga naar de inhoud
Gerichte reclames

Consumentenbond sleept Google voor rechter om schendingen privacy

Beeld © ANP

De Consumentenbond begint een rechtszaak tegen Google. Volgens de organisatie is de manier waarop het techbedrijf gegevens van mensen verzamelt in strijd met de privacyregels.

De bond wil dat Google daarmee stopt, en eist bovendien een schadevergoeding van 750 euro per gebruiker.

Schadeclaim

De Consumentenbond had de start van de claimprocedure in mei aangekondigd en gedreigd met een gang naar de rechter. Dat wordt nu doorgezet. Volgens de bond hebben ruim 82.000 mensen zich aangesloten bij de schadeclaim.

De zaak draait om zogeheten advertentieveilingen. Google heeft advertentieruimte op sites en verkoopt die aan adverteerders. Daardoor krijgen mensen reclameboodschappen te zien als ze een site bezoeken.

Van
Lees ook:
Van betaalgedrag tot je locatie, dit weet Google van je

Het plaatsen van die advertenties gaat volledig geautomatiseerd. Dankzij cookies weet Google dat mensen bijvoorbeeld op zoek zijn naar een wasmachine of een nieuwe auto.

Gesprekken mislukten

De Consumentenbond voert de zaak samen met de Stichting Bescherming Privacybelangen. "De Stichting heeft met Google over al deze zaken gesproken, zonder resultaat. Het is nu aan de rechter om de praktijken van Google een halt toe te roepen", zegt SBP-voorzitter Ada van der Veer.

Google wil niet reageren op de rechtszaak. "We hebben nog geen dagvaarding ontvangen van de Stichting Bescherming Privacybelangen en kunnen daarom niet reageren", aldus een woordvoerder van Google tegen RTL Z. 

Het bedrijf stelde vorige week al geen data te verkopen aan andere bedrijven.

Bij de aankondiging van de rechtszaak door de Consumentenbond in mei zei een Google-woordvoerder al de privacyklachten zeer serieus te nemen en SBP om meer details te hebben gevraagd. Volgens hem kwam daar geen reactie op.

Facebook

In maart was de Amsterdamse rechtbank het met de Consumentenbond eens dat Facebook tussen 1 april 2010 en 1 januari 2020 in de fout is gegaan bij de verwerking van Nederlandse persoonsgegevens.

Persoonsgegevens van Facebookgebruikers uit Nederland werden zonder toestemming gebruikt voor advertentiedoeleinden, maar dat mocht in dit geval niet volgens de wet.

 

Facebook
Lees ook:
Facebook schond wet bij verwerking gegevens Nederlandse gebruikers