Ga naar de inhoud
Geld moet er vóór woensdag zijn

Big Bazar wil Belgische winkels verkopen: moet 3,5 miljoen opleveren

Big Bazar heeft steeds minder winkels. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De in problemen verkerende koopjesketen Big Bazar wil de Belgische winkels verkopen. Dat zou circa 3,5 miljoen euro moeten opleveren. Big Bazar hoopt zo dat de rechter zal instemmen met het verzoek van de Ondernemingsraad om de keten meer tijd te geven om uit de financiële problemen te komen en een faillissement te voorkomen.

Dit bleek vandaag tijdens de rechtbankzitting in Leeuwarden. Big Bazar zit fors in de problemen. Het kampt met dalende omzetten en gestegen kosten. Het kan de huren niet voldoen en het ook leveranciers en andere schuldeisers, zoals de Belastingdienst, wachten op hun geld.

Inmiddels zijn er al meer dan tien faillissementsaanvragen ingediend door verschillende schuldeisers.

Big
Lees ook:
Big Bazar nog niet bankroet: aanvragen voor faillissement geschorst

Woensdag uitspraak

De Ondernemingsraad (OR) van Big Bazar vroeg afgelopen dinsdag aan de rechter om een deskundige te benoemen om de schulden van het bedrijf te 'herstructureren'. Daarvoor zouden vier maanden nodig zijn.

Door het indienen van het verzoek van de OR werd de behandeling van het eerste verzoek tot faillissement, dat al was begonnen, afgelopen dinsdag geschorst.

De
Lees ook:
De aftakeling van Big Bazar: steeds meer winkels dicht

Komende woensdag 13 september om 15.00 uur doet de rechter uitspraak over het verzoek van de OR.

3,5 miljoen

Big Bazar is nog altijd naarstig op zoek naar geld en financiers, om een faillissement af te wenden. Het hoopt 3,5 miljoen euro binnen te halen met de verkoop van de Belgische winkels, allemaal in Vlaanderen, bevestigt Oscar van Oorschot, advocaat van Big Bazar.

Dat geld zal vóór woensdag en bij voorkeur op maandag binnen moeten zijn, zegt hij. De rechter kan dat dan namelijk nog meenemen in het besluit van woensdag. 

Steeds minder winkels

Volgens Van Oorschot zijn alle elf Belgische winkels winstgevend. Het aantal vestigingen van Big Bazar daalt zo wel steeds verder.

Spreekverbod
Lees ook:
Spreekverbod voor personeel Big Bazar: mag dat zomaar?

Begin dit jaar waren er nog zo'n 130, maar vooral de laatste weken sloten er veel. Vorige week donderdag stonden er nog 108 winkels op de website, inmiddels zijn dat er nog maar 102.

Na verkoop van de Belgische winkels zouden er nog 91 overblijven, allemaal in Nederland. En volgens een leidinggevende die niet met naam genoemd wil worden (zijn naam is wel bekend bij de redactie), staan er nog zeker drie winkels op de nominatie om te worden gesloten.

Schuldeisers sceptisch

Toch zijn er nog steeds meerdere grote schuldeisers die niets zien in de pogingen van Big Bazar om financieel orde op zaken te stellen. "We zijn eigenlijk gewoon niet verder dan we vorige week waren", betoogde advocaat Daniel Schuilwerve van de verhuurder van winkelpanden NieuwGeluk Real Estate, aldus persbureau ANP.

Wankelende
Lees ook:
Wankelende modeketen Shoeby probeert faillissement te voorkomen

Raadsheer Remco Vermaire van retailconcern Mirage Retail Group zou hebben gezegd dat er op dit moment nog geen enkele zekerheid is dat Big Bazar zijn financiering rond kan krijgen. "Er is gewoon niks. Er zijn niet eens stukken dat er iets in aantocht is."

Volgens Joost Konings, van incassobureau Invorderingsbedrijf, dat namens de verhuurster van het winkelpand in Goes faillissement heeft aangevraagd, is Big Bazar veel te laat begonnen met reorganiseren. "De schulden zijn torenhoog opgelopen en de goodwill bij leveranciers en verhuurders is tot een minimum gedaald.