Ga naar de inhoud
Bankroet aangevraagd

Big Bazar krijgt geen uitstel om schulden te regelen, faillissement dichtbij

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media

Koopjesketen Big Bazar krijgt niet meer tijd om tot een akkoord met schuldeisers te komen. Dat heeft de rechter in Leeuwarden beslist. Daarmee lijkt een faillissement onafwendbaar.

Big Bazar had afgelopen vrijdag aan de rechter gevraagd om meer tijd om financieel orde op zaken te stellen. Het zou dan met schuldeisers kunnen proberen om tot een akkoord te komen. De keten heeft het zwaar en kampt met bijna 30 miljoen aan schulden.

Maar nu de rechter heeft beslist dat Big Bazar niet meer tijd krijgt, lijkt morgen het lot van Big Bazar te worden bepaald. Dan wordt namelijk in de rechtbank Amsterdam een aanvraag voor een faillissement, namens een aantal schuldeisers, behandeld. De uitspraak daarvan zal woensdag zijn.

De
Lees ook:
De aftakeling van Big Bazar: steeds meer winkels dicht

Afkoelingsperiode

De keten wilde aanvankelijk een afkoelingsperiode van vier maanden, waarin het tot een akkoord met schuldeisers zou kunnen komen. Maar afgelopen vrijdag bracht Big Bazar de aanvraag terug tot een afkoelingsperiode van twee weken.

Tijdens zo'n periode kunnen schuldeisers niet proberen hun vorderingen te innen. Ook werd de behandeling van een de aanvraag tot faillissement tijdelijk stopgezet.

Big Bazar wilde in die twee weken ook nieuwe financiers vinden.  

Geen financiering

Een van de redenen dat de rechter aan Big Bazar niet meer tijd wil geven om uit de problemen te komen, is dat een bedrijf tijdens een afkoelingsperiode aan de lopende verplichtingen moet kunnen voldoen. Maar de huren over september hadden al betaald moeten zijn. "De vrees is dat tijdens een afkoelingsperiode nog meer schulden zullen ontstaan", aldus persrechter Jeff Biersma van de rechtbank in Leeuwarden. 

Verder denkt de rechter dat de gevraagde afkoelingsperiode van twee weken 'volstrekt onvoldoende' is om tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Onrust
Lees ook:
Onrust onder personeel Big Bazar groeit: 'Voel me bedonderd'

En al zou het de koopjesketen lukken om nieuwe financiers te vinden, dan zal Big Bazar alsnog een verdere verlenging van de afkoelingsperiode willen, neemt de rechter aan.

Maar ook dan moeten huren en salarissen worden betaald. De rechtbank zegt dat het onvoldoende vertrouwen heeft dat Big Bazar daarin zal slagen. Onderhandelingen die de keten zou voeren met investeerders voor een kapitaalinjectie zijn volgens de rechter 'op geen enkele manier concreet gemaakt'.

Schulden stapelen zich op

Big Bazar is in grote problemen geraakt. Het ziet de omzet dalen, terwijl de kosten stijgen. Het lukt Big Bazar al een tijd niet meer om alle schulden te betalen. Sommige leveranciers wachten al sinds vorig najaar op hun geld. En eigenaren van winkelpanden die Big Bazar huurt krijgen al maanden niet betaald.

Ook instanties zoals de Belastingdienst, het UWV en de Arbodienst moeten nog worden betaald. En onlangs bleek ook dat medewerkers te laat hun salaris kregen.

Spreekverbod
Lees ook:
Spreekverbod voor personeel Big Bazar: mag dat zomaar?

Op 18 augustus had Big Bazar een schuld aan leveranciers van 13,7 miljoen euro, leveranciers van geleverde diensten wachten nog op 4 miljoen euro en de fiscus op 9 miljoen euro.

Faillissement aangevraagd

Verschillende schuldeisers hebben het faillissement van Big Bazar aangevraagd. De eerste was de verhuurder van een winkelpand in Goes. Andere schuldeisers hebben zich daarbji aangesloten. Ook Wereldhave, een groot beleggingsfonds dat winkelpanden verhuurt, heeft faillissement aangevraagd.

Steeds minder winkels

Eigenaar en bestuurder Heerke Kooistra van Big Bazar probeerde ook door het sluiten van winkels de verliezen te stelpen. Na de overname van 50 winkels van Op=Op Voordeelshop, in 2019, waren er nog meer dan 150 winkels met 'Big Bazar' op de gevel, maar het aantal is de laatste tijd flink teruggelopen. Begin dit jaar waren er nog meer dan 130, maar inmiddels zijn er dus zo'n 25 gesloten.

Vooral de laatste maanden ging het snel. Donderdagochtend stonden er nog 108 winkels op de website van Big Bazar, donderdagavond waren dat er nog 106, vrijdag nog maar 105 en nu nog slechts 103.

In de winkels kwamen steeds meer lege schappen, of schappen die op het oog gevuld waren, maar in werkelijkheid stond er dan slechts één rij met producten.