Ga naar de inhoud
Boot naar Noorwegen

Holland Norway Lines failliet, reizigers geld kwijt

De MS Romantika eerder dit jaar in de haven van het Duitse Emden. Beeld © ANP / Marcel Jurian de Jong

Holland Norway Lines (HNL) vaart niet meer naar het Noorse Kristiansand: de rederij is failliet verklaard. HNL voerde de overtocht sinds ruim een jaar uit, maar leed te veel verliezen. Reizigers die nog een ticket hebben voor de reis, zijn hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt.

Vorige week vroeg de rederij al heeft uitstel van betaling aan. Dat is vaak het voorportaal van een faillissement. Het enige schip van het bedrijf, de MS Romantika, voer toen niet meer uit. Nu is het bedrijf definitief failliet verklaard.

Er volgens Holland Norway Lines geen serieuze kandidaat gevonden dat het bedrijf wilde overnemen.  

"De bedrijfsvoering staat onder druk, mede door de financiële verliezen die begin dit jaar zijn geleden in verband met de onrustige periode in de Eemshaven", schreef Holland Norway Lines vorige week al in een verklaring.

Veerdienst
Lees ook:
Veerdienst Holland Norway Lines vraagt uitstel van betaling

'Niet alle klanten direct geld terug'

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die in geval van faillissement van een van haar leden de ticketkosten aan consumenten uitkeert, vermoedt dat niet alle klanten direct hun geld zullen terugzien, zegt het tegen persbureau ANP.

De rederij verkocht namelijk tickets via verschillende dochterondernemingen, waarvan alleen die met de naam HNL Travel is aangesloten bij het garantiefonds. En die dochteronderneming is volgens de SGR nog niet failliet verklaard.

Veerboot
Lees ook:
Veerboot naar Noorwegen verhuist van Eemshaven naar Duitsland

"Wij denken nu dat vooral mensen die zowel een cruise als hotel boekten, bij deze onderneming hebben geboekt en hun geld terugkrijgen. Maar dat zoeken we nog uit", zegt adjunct-directeur Carin Beckers van de SGR tegen het ANP.

Gedupeerden kunnen volgens haar op hun boekingsbevestiging zien bij welke aanbieder ze hun ticket hebben gekocht. Klanten van HNL Travel hoeven niks te doen om hun geld terug te krijgen. De SGR benadert ze zelf, mocht ook deze bv failliet gaan. De curator was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Van Eemshaven naar Duitsland

Er waren al langere tijd problemen met Holland Norway Lines. De veerdienst voer eerst vanuit de Eemshaven. Maar het bedrijf had daar, afgezien van het begin van de afvaarten, geen vaste kade om aan te meren. En dat zorgde er voor dat geregeld afvaarten van de MS Romantika moesten worden geannuleerd. Soms werden zelfs afvaarten op het laatste moment geannuleerd.

Om dat probleem op te lossen, besloot Holland Norway Lines uit te wijken naar Duitsland. Aanvankelijk vertrok de boot vanuit Cuxhaven, maar dat was maar liefst 2,5 uur rijden vanuit Groningen, terwijl de Eemshaven maar een half uurtje rijden is vanuit Groningen.

Failliet
Lees ook:
Failliet VanMoof gered door stepjesmaker Lavoie van McLaren

Ook als je vanuit de rest van Nederland kwam, moest je dus twee uur extra uittrekken om naar de boot te rijden.

Langer onderweg

Daarna voer Holland Norway Lines vanuit Emden. Dat is ook in Duitsland, maar een uur en een kwartier rijden vanuit Groningen, dus iets minder ver dan naar Cuxhaven. Toch was je zo nog altijd een stuk langer onderweg.

Holland Norway Lines voer pas sinds april vorig jaar tussen de Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen. De reis duurde 18 uur en bood een alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Dat deden bijna 400.000 mensen tot nu toe, aldus het bedrijf.