Ga naar de inhoud
Faillissement lijkt dichterbij

Big Bazar hoort maandag of het meer tijd krijgt orde op zaken te stellen

Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Koopjesketen Big Bazar krijgt komende maandag van de rechter te horen of het langer de tijd krijgt om financieel orde op zaken te stellen. Als het die tijd niet krijgt, dan wordt dinsdag de aanvraag voor een faillissement besproken bij de rechter.

Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden beslist. Big Bazar moest daar vandaag toelichten waarom het meer tijd had gevraagd om tot een akkoord met de schuldeisers te komen.

Die gevraagde afkoelingsperiode is onderdeel van een zogeheten Whoa-procedure (Wet homologatie onderhands akkoord). Daarmee hebben ondernemingen sinds 2,5 jaar een extra mogelijkheid om een faillissement te voorkomen. De procedure is bedoeld voor levensvatbare bedrijven met gezonde activiteiten, maar die vanwege hoge schulden toch dreigen om te vallen.

De
Lees ook:
De aftakeling van Big Bazar: steeds meer winkels dicht

Big Bazar heeft de gevraagde afkoelingsperiode overigens  teruggebracht tot twee weken. Eerder vroeg het om vier maanden.

Grote problemen

Big Bazar is in grote problemen geraakt. Het ziet de omzet dalen, terwijl de kosten stijgen. Verhuurders van winkelpanden en leveranciers klagen dat ze niet betaald krijgen. Onlangs bleek ook dat medewerkers te laat hun salaris kregen.

Steeds meer filialen sluiten hun deuren. Gisterochtend stonden er nog 108 winkels op de website van Big Bazar, gisteravond waren dat er nog 106 en vanochtend weer eentje minder: 105.

Faillissement aangevraagd

Verschillende partijen hebben faillissement aangevraagd. Mocht de rechter maandag beslissen dat Big Bazar niet meer tijd krijgt om financiering te regelen, dan wordt komende dinsdagochtend om 10.00 uur het oudste faillissementsverzoek behandeld. Dat is van de verhuurder van een winkelpand in het Zeeuwse Goes.

Onrust
Lees ook:
Onrust onder personeel Big Bazar groeit: 'Voel me bedonderd'

Tot vorige week vrijdag zat daar een vestiging van Big Bazar, maar de winkelketen liep maanden achter met de huur. Vorige week vrijdag werd het pand plotseling ontruimd door Big Bazar, zonder dat de verhuurder hierover werd ingelicht.

'Schuldeisers niet serieus genomen'

Joost Konings, van incassobureau Invorderingsbedrijf, dat namens de verhuurder van het pand in Goes het faillissementsverzoek heeft ingediend, veegt de vloer aan met Big Bazar: "de schuldeisers worden niet serieus genomen, er ligt geen goed en concreet plan."

Oscar van Oorschot, advocaat van Big Bazar, zegt met spanning maandag af te wachten. "Er zal waarschijnlijk een goed gemotiveerd besluit (over de door Big Bazar gevraagde afkoelingsperiode van twee weken, red.) komen maandag en als dat afwijzend is, dan zijn we in ieder geval tevreden dat we gehoord zijn en dan hebben we ons tot het uiterste ingespannen."

"Als het toegewezen wordt, dan kijken we die twee weken verder en gaan we op zoek naar financiering. Het gevolg bij afwijzing zal wel zijn dat er dinsdag een faillissementszitting is en de kans is dan groot dat het zwaard valt."

Oproep

Heeft u tips of opmerkingen over Big Bazar of andere retailers? Stuur een mail naar de redactie.