Na de Nederlandse modeketens van Scotch & Soda, Score en Chasin' zijn coronaschulden en kostenstijgingen opnieuw een Nederlandse modebedrijf fataal geworden. Doek Retail, dat enkele tientallen winkels van Vero Moda, Pieces en Vila runde, is failliet.
Dat bevestigt curator Hans Hendriks die het faillissement moet afwikkelen tegenover RTL Z. Volgens Hendriks werkte het bedrijf hard aan een reddingsplan in overleg met de Belastingdienst en een geldschieter, maar ketste dat uiteindelijk af.
Voorlopig blijven de 28 damesmodewinkels van het bedrijf nog open, en worden de kledingvoorraden met een kleine korting verkocht. De curator zegt op zoek te gaan naar een partij aan wie hij de winkelketens kan overdragen. "Vrijdag hebben we in een Van der Valk-hotel een bijeenkomst gehad met de werknemers; die zijn zeer gemotiveerd."
Eeuw oud
De failliete modewinkels waren onderdeel van Posteritas Holding in Utrecht, dat in de kledingbranche beter bekend is als Doek Retail. Het familiebedrijf werd ruim een eeuw geleden opgericht en exploiteerde decennialang eigen winkels. "In de regio Utrecht was Doek een begrip", aldus curator Hendriks. "Ook mijn eigen moeder kocht er kleding."
In 1987 ging Posteritas werken als franchisenemer, eerst van lingerieketen Hunkemöller, later ook van Bestseller. Dat is de Deense moeder van internationale modemerken als Vero Moda, Pieces en Vila.
Die modemerken werken overigens niet alleen met het Utrechtse bedrijf, en tellen dus ook Nederlandse winkels die niet door het faillissement worden getroffen.
Vero Moda
De familie Doek verkocht in 2017 de Hunkemöller-vestigingen aan het gelijknamige modebedrijf, en ging daarna verder met de andere drie modemerken.
De onderneming exploiteert tegenwoordig 15 winkels van Vero Moda, 11 vestigingen van Vila en twee winkels van Pieces. Inclusief de bezetting van het hoofdkantoor werken er volgens de eigen website 180 mensen voor het bedrijf.

In de jaarrekeningen die het modebedrijf bij de Kamer van Koophandel deponeerde, staan geen gegevens over de omzet of winst, maar volgens eerdere mediaberichten zouden de winkels een jaaromzet van zo'n 14 miljoen euro hebben geboekt.
Technisch al failliet
Uit die jaarrekeningen blijkt wel dat Posteritas er vorig jaar al beroerd voor stond. Aan het einde van het gebroken boekjaar dat eind februari 2022 afliep, waren de financiële buffers volledig weggesmolten. Met een negatief eigen vermogen van 2,1 miljoen euro was het bedrijf destijds al, zoals dat heet, technisch failliet.
De winkelexploitant schreef dat onder meer toe aan de coronacrisis, toen veel retailers langdurig hun deuren moesten sluiten. Volgens het modebedrijf leidde dat tot een 'substantieel' omzetverlies, maar bood het ook de mogelijkheid om noodzakelijke hervormingen sneller door te voeren.
Hervormingen
"Met verhuurders en leveranciers werden continue nieuwe afspraken gemaakt, en het personeelsbestand is verder ingekrompen. Gestart is met verkopen via online platformen, waarbij een substantiële omzet is gerealiseerd", schreef directeur Herman Doek in het meest recente verslag.

Doek, die vandaag niet terugbelde na een verzoek om een toelichting op het faillissement, verwachtte destijds dat het damesmodebedrijf nog zou kunnen voortbestaan. Voorwaarden daarvoor waren wel dat geldschieters als de franchisegever en de bank 'de financiering wilden continueren'.
Ook zou de Belastingdienst akkoord moeten gaan met een regeling voor de afbetaling van de coronaschulden. Ten slotte zou het voortbestaan volgens het verslag afhangen van de economische ontwikkelingen, waarbij het bedrijf verwees naar de stijgende energiekosten.
Reddingsplan
"De kosten zoals lonen, huren en inkoop gingen langzaam omhoog, terwijl de omzet achterbleef", licht curator Hendriks toe. Daardoor kwam er bij het bedrijf niet genoeg geld in het laatje om de financiële verplichtingen te voldoen.
"Met de Belastingdienst werd gesproken over een betalingsregeling, waarvoor de Deense franchisegever Bestseller wel geld beschikbaar wilde stellen. Maar uiteindelijk werden de plannen achterhaald door de feiten, en moest het bedrijf het faillissement aanvragen", aldus Hendriks.
Mogelijke doorstart
Uit het insolventieregister blijkt dat Posteritas en zes dochterbedrijven op 22 augustus uiteindelijk failliet zijn verklaard.
Curator Hendriks zegt nog wel kansen te zien op een doorstart. "Aan het product lijkt het niet te hebben gelegen, en aan medewerking geen gebrek. Er melden zich ook van allerlei geïnteresseerden. Maar mijn eerste prioriteit was afgelopen dagen het openhouden van de winkels. Nu gaan we kijken of we ze kunnen overdragen."