Ga naar de inhoud
Kwartaalwinst 2,2 miljard

ING verdubbelt kwartaalwinst, spaarrente blijft laag

Beeld © ANP

ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder dankzij de gestegen rente. Wie een lening afsluit betaalt de bank tegenwoordig beduidend meer rente, terwijl ING verhoudingsgewijs minder geld kwijt is aan de rente voor spaarders.

Het financiële concern heeft de rente voor spaarders de laatste tijd ook minder ruimhartig opgeschroefd dan veel rivaliserende banken.

Kwartaalcijfers

Uit de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar die ING vanochtend publiceerde, blijkt dat de totale rente-inkomsten van ING in die periode bijna 4,1 miljard euro bedroegen. Dat is honderden miljoenen euro's meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder de streep hield ING uiteindelijk zo'n 2,2 miljard euro over, bijna twee keer zoveel als de 1,2 miljard euro winst van een jaar terug.

Destijds werd ING ook nog geraakt door de hyperinflatie in Turkije, die aanpassingen in de boekhouding van zijn Turkse dochterbedrijf vereiste.

Onrust bankensector

Eerder dit jaar bleek al dat ING weinig averij opliep door onrust in de bankensector. Die onrust ontstond toen enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse in de problemen kwamen en gered moesten worden. ING slaagde er echter in om zijn nettowinst in het eerste kwartaal bijna te verviervoudigen ten opzichte van een jaar terug.

ECB-rente
Lees ook:
ECB-rente stijgt naar recordhoogte, dit is waarom de spaarrente ver achterblijft

Dat het beter gaat dan vorig jaar heeft alles te maken met de Europese Centrale Bank (ECB). Sinds die halverwege vorig jaar begon met het opvoeren van de rente komt het verdienmodel van een concern als ING beter uit.

Spaarrente blijft achter

Wel valt op dat terwijl de ECB zijn rentetarieven in recordtempo opkrikt, ING-spaarders in Nederland er slechts geleidelijk aan wat meer spaarrente bijkrijgen. Het gaat om een gevoelig onderwerp. Minister Sigrid Kaag van Financiën riep de Nederlandse grote banken eerder dit jaar al op om hun spaarrentes verder op te schroeven.

Het grootste deel van de ING-klanten in Nederland ontvangt momenteel 1 procent spaarrente. ING heeft wel aangekondigd dat de spaarrente halverwege deze maand naar 1,25 procent gaat voor het saldo tot en met 10.000 euro. Daarboven wordt de rente 1,15 procent over tegoeden tot en met 1 miljoen euro.

In onderstaande video legt ING-baas Steven van Rijswijk uit waarom de spaarrente niet sneller omhoog gaat. 

ING: spaarrente wordt hoger, maar nu nog niet

01:23

Elders hoger

Bij Rabobank krijgen de meeste spaarders per 15 augustus 1,5 procent rente spaarrente. En ABN Amro verhoogde de spaarrente begin deze maand al naar 1,25 procent voor alle tegoeden tot en met 1 miljoen euro. Er zijn ook kleinere banken waar de spaarrente inmiddels ver boven de 2 procent ligt.

Beurscommentator Jacob Schoenmaker noemt de kwartaalcijfers 'een grote goednieuwsshow' voor ING. "De omzet stijgt, de winst verdubbelt en is boven verwachting hoog, de kapitaalratio stijgt, er wordt voor 1,5 miljard euro aan aandelen ingekocht en ING haalt ruim 200.000 nieuwe klanten binnen. Het is op alle fronten goed nieuws", aldus de beurscommentator in de uitzending van RTL Z.

Veel geld verdiend

Volgens Nico Inberg van het beursplatform De Aandeelhouder.nl dankt ING veel aan de oplopende marktrente en de achterblijvende spaarrente voor klanten. "De rentespread, dat is het verschil tussen inlenen en uitlenen, staat op bijna 1,6 procent. Daar wordt veel geld aan verdiend. De bank betaalt ons nog relatief weinig spaarrente; bijna niets eigenlijk."

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers vanochtend mild positief. Na drie kwartier handel stond het aandeel ING op een winst van 0,6 procent. De toonaangevende Amsterdamse AEX-index stond op een verlies van 1,2 procent.

Hoe
Lees ook:
Hoe de bank profiteert van de hoge rente, maar jouw spaarrekening niet