Ga naar de inhoud
Geen doorstart

Failliete modeketen Score laat miljoenenschuld achter

Winkel van Score in de Amsterdamse Kalverstraat. Beeld © ANP

De failliete modeketen Score en het jeansmerk Chasin' laten een schuld van minstens 7 miljoen euro achter. De Belastingdienst is met een vordering van 4 miljoen euro de grootste schuldeiser. De verliezen blijken nog groter dan gedacht.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen eerste faillissementsverslag, dat curator Coen Houtman heeft ingediend bij de rechtbank.

Geen doorstart

In een mail die het bedrijf eerder aan de voormalige werknemers stuurde, staat dat Score geen doorstart maakt. De curator wist slechts het jeansmerk Chasin’ en de voorraden van Score te verkopen.

In de mail wordt de werknemers het aanbod gedaan om nog mee te werken aan de uitverkoop van die voorraad, 'uit blijk van waardering voor jullie harde werk'. Het bedrijf waarschuwt wel dat medewerkers die dat niet willen hun recht op een ww-uitkering kunnen verliezen.

Failliet

Score werd in 1981 opgericht door ondernemer Jan Peters, die de onderneming later uitbreidde met zijn eigen jeansmerk Chasin'. Het bedrijf had zo'n 50 kledingwinkels, met 450 werknemers.

Modeketen
Lees ook:
Modeketen Score is failliet: gevolgen nog niet duidelijk

Hoewel Peters en directeur Frank Huisman de afgelopen jaren herhaaldelijk beweerden dat Score glansrijk door de coronaperiode was gekomen, ging het bedrijf eind juni plotseling op de fles.

Grotere verliezen

Uit onderzoek door RTL Z naar de jaarrekeningen van 2017 tot en met 2021 kwam destijds al naar voren dat de onderneming er veel minder rooskleurig had voorgestaan dan Peters en Huisman hadden beweerd.

Uit het vandaag openbaar geworden eerste faillissementsverslag blijkt de situatie nog slechter was dan in de jaarrekeningen zichtbaar was. Boekte de winkelketen volgens de jaarrekening 2021 nog twee ton winst, volgens de faillissementsaanvraag leed het bedrijf in dat jaar 1,7 miljoen euro verlies.

Het jaar ervoor, 2020, boekte Score volgens de faillissementsaanvraag een verlies van 6,7 miljoen euro. Dat resultaat komt wel overeen met de cijfers uit de jaarrekening.

Miljoenenschulden

Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat schuldeisers inmiddels 7 miljoen euro aan vorderingen bij de curator hebben ingediend. Met een vordering van bijna 4 miljoen is de Belastingdienst veruit de grootste schuldeiser. Gewone schuldeisers hebben nog 3 miljoen tegoed.

De schuldenlast kan nog verder oplopen. Uitkeringsinstantie UWV, die de tijdelijke doorbetaling van lonen aan het personeel voor haar rekening nam, zal ook nog een vordering bij de curator indienen.

Geld kwijt

Hoeveel de verkoop van het merk Chasin' en de voorraden van Score hebben opgebracht, staat nog niet in het faillissementsverslag vermeld. Daarnaast zijn er nog inkomsten te verwachten uit de verkoop van het hoofdkantoor en de debiteurenportefeuille. Die bezittingen had de bank echter in onderpand.

Daarom, en gezien de omvang van de belastingschuld, is de kans klein dat andere schuldeisers nog iets van hun geld terugzien.

Modeketen
Lees ook:
Modeketen Score leek corona-overlever, maar ging toch failliet