Het is zover. De Brabantse brouwer Bavaria, die vorig jaar de eerste paal sloeg voor een eigen brouwerij op Cuba, is daar nu gestart met de bierverkoop. Het merk Parranda ligt deze maand in winkels in Havana, de rest van het land volgt. Maar door de economische crisis in Cuba stuit de brouwerij ook op kritiek.
De Facebook-pagina van het Cubaanse dochterbedrijf van Swinkels Family Brewers, de officiële naam van de Brabantse brouwer Bavaria, staat sinds kort bomvol aankondigingen over de start van de verkoop van het nieuwe Cubaanse bier Parranda.
Proostende Cubanen
Foto's tonen volle schappen in winkels en proostende Cubanen in uitgaansgelegenheden. "Het wachten is voorbij, nu zijn we klaar voor Parranda", aldus een bijschrift. Woordvoerder Annabelle van Esch van het moederbedrijf bevestigt de start van de verkopen, maar wil nog niet ingaan op de doelstellingen.
"De eerste reacties op de kwaliteit en het merk zijn positief, en dat geeft vertrouwen voor de toekomst", zegt zij. "Het is echter nog veel te vroeg om verdere uitspraken te doen. We richten ons nu vooral op het beleveren van al onze klanten en de succesvolle positionering van het merk in het land."
Tropische brouwerij
Vorig jaar meldde RTL Z dat het Brabantse familiebedrijf een eigen brouwerij op Cuba bouwde en daardoor keihard in aanvaring was gekomen met AB Inbev, de grootste brouwer ter wereld. AB Inbev vindt dat Swinkels inbreuk maakt op haar biermonopolie op het tropische eiland.

Nog afgezien van de ruzie met het machtige AB Inbev is de Cubaanse investering opmerkelijk. Swinkels is met Bavaria een van de grotere brouwers in Nederland, maar internationaal gezien hooguit een middelgrote speler.
Het familiebedrijf exporteert vanuit Nederland een aanzienlijke sloot bier en laat haar merken in enkele landen in licentie brouwen. Maar met uitzondering van Ethiopië had het tot dusverre geen eigen brouwerijen in het buitenland.
Indrukwekkende prestatie
Vorig jaar zei bestuursvoorzitter Peer Swinkels tegen RTL Z dat de Cubaanse brouwerij deze zomer klaar moest zijn. Die planning is gehaald, en uit berichten uit op sociale en lokale media blijkt dus dat de bierverkoop onder het merk Parranda deze maand ook daadwerkelijk van start is gegaan.
Mede gezien de tegenwerking van AB Inbev en de moeilijke economische omstandigheden op Cuba is dat een indrukwekkende prestatie.
Cuba kampt met de ernstigste economische crisis in dertig jaar, mede als gevolg van de Amerikaanse sancties die onder ex-president Donald Trump werden verscherpt. Ook is het Cubaanse toerisme nog steeds niet hersteld van de reisbeperkingen tijdens de corona-pandemie.
Cubaanse kritiek
De economische crisis heeft geleid tot tekorten aan cruciale goederen als voeding, medicijnen en brandstof. Daardoor is er ook lokaal ook felle kritiek op de investering in de brouwerij, die naar verluidt 100 miljoen euro bedroeg.
Critici vinden het een schande dat de bouw van een bierbrouwerij zoveel geld heeft gekost, terwijl de Cubaanse bevolking veel meer behoefte heeft aan betaalbare levensmiddelen.
Geen voedsel, wel bier
"Terwijl er geen gezond en betaalbaar voedsel is, arriveert Parranda-bier in Cuba", kopte de Cubaanse nieuwssite 14ymedio cynisch. Onderzoekjournaliste Sayli Sosa schreef op haar Facebook-pagina dat buitenlandse investeerders blijkbaar 'niet veel om voedsel geven', en riep Cubaanse investeerders op hierin wel geld te steken.
Woordvoerster Van Esch wijst erop dat Swinkels Family Brewers nu eenmaal geen levensmiddelenproducent is. "Wij zijn een bierbrouwer. Wij denken dat wij met onze brouwerij bijdragen aan werkgelegenheid, lokale productie en opleiding van mensen, en daardoor aan de economie in Cuba."
Plastic flessen
Ook is er kritiek op de verpakking van Parranda, dat alleen in plastic flessen wordt verkocht. Lokale critici vinden dat niet milieubewust, en niet passen bij kwaliteitsbier. "Wij zijn juist een van de meest duurzame spelers van het land, doordat wij een statiegeldsysteem hebben opgezet en ingevoerd", stelt Van Esch van de Brabantse brouwer daar tegenover.
Over de ruzie met AB Inbev wil Swinkels Family Brewers niet meer kwijt dan dat een Nederlandse rechtbank zich vorig jaar niet bevoegd achtte om er een uitspraak over te doen, en dat de opponent daartegen in hoger beroep is gegaan.
