Ga naar de inhoud
Fiscale flop

Ahold kan fluiten naar belastingvoordeel van 200 miljoen euro

Ahold grijpt naast fiscaal megavoordeel. Beeld © ANP

Supermarktconcern Ahold moet een flinke tegenvaller slikken. Het moederbedrijf van Albert Heijn verloor vorige week een hoger beroep van de fiscus, waardoor het naast een belastingvoordeel van 200 miljoen euro grijpt.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

Vette afschrijfpost

De Nederlandse supermarktketen Ahold fuseerde in 2016 met de Belgische branchegenoot Delhaize. Als gevolg van die fusie ontstond volgens de combinatie een vette afschrijfpost, waarmee het concern tien jaar lang de afdracht van vennootschapsbelasting zou kunnen drukken. Dat zou Ahold in totaal zo’n 200 miljoen euro aan belasting schelen.

Maar de Belastingdienst gunde Ahold dit fiscale voordeel niet, waarna het concern naar de rechter stapte. In maart 2022 meldde RTL Z dat het supermarktbedrijf die zaak had verloren. Nu blijkt dat Ahold zich niet bij die uitspraak heeft neergelegd, en in hoger beroep ging.

Opnieuw verlies

Donderdag verloor het moederbedrijf van Albert Heijn ook die zaak. "De aanslag voor de vennootschapsbelasting is niet te hoog", aldus het Amsterdamse hof. "Het beroep dient ongegrond te worden verklaard."

Woordvoerder Isabelle Meltzer geeft aan dat Ahold de zaak voorlegde aan de rechtbank en het gerechtshof, omdat er over de boekhoudkundige kwestie 'in de huidige wet- en regelgeving meerdere interpretaties mogelijk zijn'.

Aanslag al betaald

Of Ahold zich nu wel neerlegt bij de uitspraak of toch juridische vervolgstappen overweegt, kon zij nog niet zeggen. "Wij hebben de uitspraak ontvangen en zijn deze aan het bestuderen."

Wel benadrukt zij dat Ahold Delhaize destijds de belastingaanslagen alvast wel heeft voldaan, en dat het concern door het verloren beroep het verwachte belastingvoordeel dus alleen niet kan terugvorderen, maar geen geld hoeft te betalen.   

Belastingtegenvaller
Lees ook:
Belastingtegenvaller van 200 miljoen euro voor Ahold Delhaize