Bedrijven

ASML verwacht sterke groei

20 april 2016 07:34 Aangepast: 31 juli 2017 18:00

ASML, de Nederlandse fabrikant van chipmachines, verwacht een zeer sterk tweede kwartaal. De eerste drie maanden van dit jaar verliepen als verwacht: de omzet daalde lichtjes naar 1,3 miljard euro.

De nettowinst daalde wat harder, naar net geen 200 miljoen euro. Dat is een vermindering van bijna een derde.

Voor het tweede kwartaal verwacht ASML dat de verkopen stijgen tot 1,7 miljard euro, vooral onder invloed van de nieuwe 10 nanometer chipmachine.

Marge loopt terug
Een puntje van zorg blijft wel de teruglopende winstgevendheid van de chipfabrikant. Was de marge in het laatste kwartaal van 2015 nog 46 procent, in het afgelopen jaar liep dat terug tot 42,6 procent. Voor de komende maanden wordt een verdere terugloop naar 42 procent verwacht.

Keurige cijfers
De cijfers zijn 'keurig', volgens RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Het bedrijf voldeed aan de verwachtingen voor dit kwartaal, maar het belangrijkst is misschien wel de vooruitblik. ASML voorziet een forse omzetstijging in het tweede kwartaal.

Bob Homan van ING onderschrijft dat, maar wijst wel op een gevoelig puntje: de marge daalt hard. Dat komt vooral door de verkoop van twee nieuwe UV-machines, waar nog veel kosten voor gemaakt moeten worden. Daarop zouden analisten 'de verwachtingen naar beneden kunnen bijstellen'. Toch denkt Homan dat het voor de lange termijn goede vooruitzichten zijn.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore