Ga naar de inhoud
Gevolg van splitsing

Industriereus Stork zet mes in hoofdkantoor, 22 banen weg

Hoofdkantoor van Stork in Utrecht. Beeld © ANP

Het industriële onderhoudsbedrijf Stork zet het mes in de bezetting van het hoofdkantoor. Daarbij verliezen circa 22 van de 34 werknemers hun baan. "Het gaat om de mensen die de wereldwijde activiteiten aansturen", aldus vakbondsbestuurder Murat Sekercan van FNV.

De sanering blijkt uit een interne mededeling van directeur Taco de Haan aan de werknemers, die is ingezien door RTL Z. Stork reageert niet op vragen, maar vakbondsbestuurders van FNV en CNV bevestigen de ontslagronde. 

Industriereus

Stork verzorgt het onderhoud van technische installaties als raffinaderijen en chemische fabrieken. Het bedrijf boekt een omzet van 1,6 miljard euro en telt zo'n 17.000 werknemers waarvan ruim 2000 in Nederland.

De Amerikaanse eigenaar Fluor probeert de industriële gigant al sinds begin 2021 te verkopen, maar tot nu toe zonder succes. In juni moet de verkoop van het Europese deel van Stork nu echt rondkomen, beloofde de eigenaar begin mei aan zijn aandeelhouders.

Inkrimping

Volgens het huidige interne bericht is de aanstaande inkrimping van het hoofdkantoor in Utrecht het gevolg van het opbreken van Stork in kleinere onderdelen. Vorig jaar besloot de eigenaar daartoe, in de hoop de losse onderdelen makkelijker te kunnen verkopen.

Industriële
Lees ook:
Industriële onderhoudsgigant Stork gesplitst en in delen verkocht

Directeur De Haan schrijft in het bericht dat veel verantwoordelijkheden die vroeger bij het hoofdkantoor lagen, daardoor nu lager in de organisatie zijn komen te liggen. De verschillende regionale dochters moeten straks immers zelfstandig verder.

22 banen weg

"Het management heeft de hoofdkantoormedewerkers meegedeeld dat het voornemens is de organisatiestructuur van het hoofdkantoor aan te passen aan de huidige, sterk gereduceerde doelen", aldus De Haan.

Van de 34 medewerkers worden er circa 22 boventallig. De Centrale Ondernemingsraad moet nog wel een advies over de herstructurering geven. In het bericht worden medewerkers opgeroepen niet met de media te praten, maar die te verwijzen naar de communicatieafdeling. Die afdeling reageert echter niet op vragen.

Geen donderslag

Vakbondsbestuurder Sekercan van FNV Metaal zegt de sanering wel te hebben verwacht. "Door de opsplitsing van het bedrijf hadden de mensen op de afdeling Stork Global steeds minder te doen."

Ook zijn collega Arthur Bot van CNV zegt het een logische stap te vinden. "Dit kan voor de mensen niet als donderslag bij heldere hemel zijn gekomen", denkt hij. Hij is dan ook nog niet gebeld door bezorgde leden. "Maar deze ontslagen vallen natuurlijk ook wel in een specifiek segment, de mensen die hierdoor geraakt worden zijn geen gemiddelde vakbondsleden."

Verkoop Stork

Over de voortgang van de aangekondigde verkoop van Stork Europa zijn de vakbonden nog niet geïnformeerd. "Daarover houdt men de kaken nog steeds stijf op elkaar", aldus Sekercan van FNV.

Na
Lees ook:
Na 2,5 jaar in de etalage moet industriereus Stork deze maand worden verkocht

"We hebben al zo vaak gehoord dat de verkoop bijna rond is, dat we dat nog maar even moeten afwachten. Maar dat betekent niet dat we het niet meer over de lopende zaken hebben", benadrukt Bot van CNV. 

"Zo zijn de onkostenvergoedingen voor werknemers die veel voor het bedrijf op weg zijn hopeloos achtergebleven. De kosten voor broodjes, koffie en overnachtingen zijn de laatste tijd sterk opgelopen, maar de vergoedingen niet. Dat betekent dat mensen er zelf structureel geld bij moeten leggen. Dat moet nu snel veranderen."

Hoe
Lees ook:
Hoe de overname van Stork door Amerikanen eindigde in tranen