Ga naar de inhoud
Ander beleid bij nieuwe topman

Jumbo stopt sponsoring Jutta, Max en Primož: 'Biedt ook kansen'

Wout van Aert tijdens de teampresentatie van de wielerploeg van Jumbo-Visma in december 2022. Beeld © ANP

Van Jutta Leerdam tot Wout van Aert en van Max Verstappen tot Marianne Vos. Ze moeten allen op zoek naar een andere sponsor nu Jumbo met sportsponsoring stopt. Dat geldt ook voor de Grand Prix van Zandvoort. De nieuwe topman vindt dat sportsponsoring niet meer past bij het bedrijf. Toch hoeven de sporters niet te vrezen voor een gebrek aan geld, want ze presteren uitstekend.

Dat Jumbo stopt met sportsponsoring, komt niet uit de lucht vallen. In januari werd al bekend dat de supermarktketen stopt met het sponsoren van motorsport. Ze stelde toen de sponsoractiviteiten van de autosport 'kritisch tegen het licht' te houden. 

De racesponsoring was volgens insiders vooral een dure liefhebberij van voormalig topman Frits van Eerd, die in september door de FIOD werd opgepakt omdat hij verdachte is in een witwaszaak rond de motorcrosswereld. Hij heeft inmiddels een stap terug gezet bij het familiebedrijf.  

Cyclus

"Sponsoring heeft een bepaalde cyclus. We hebben het hoogste bereikt in wielrennen en schaatsen. Er komt een moment dat je moet bekijken of we hetzelfde bedrag blijven investeren", zei de nieuwe topman Ton van Veen in april tegen het AD

Het gaat jaarlijks om meer dan 20 miljoen, maar onbekend is hoe dat bedrag over de verschillende sporters en sportteams verdeeld wordt.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de grootste uitdagingen voor nieuwe Jumbo-topman Ton van Veen

Volgens de Franse sportkrant L'Equipe werkte de wielerploeg Jumbo-Visma vorig jaar met een budget van 25 miljoen euro. Niet verkeerd maar de Britse wielerploeg Neos Grenadiers heeft 46 miljoen euro te besteden. Dat terwijl de Nederlandse wielerploeg met Wout van Aert en Primož Roglič vorig jaar veel meer won dan de rijke concurrent die geen enkele grote ronde op haar naam schreef.

"Het is jammer dat Jumbo stopt maar het biedt ons wel de kans om groter en internationaal te denken", aldus Ard Bierens, woordvoerder van de wielerploeg. "Door de successen is de naamsbekendheid van de wielrenners groot. We zijn momenteel het beste team ter wereld. Dat zorgt voor aantrekkingskracht bij sponsors."

Deur op een kier

Bovendien staat de deur volgens Bierens op een kier, om toch nog wat euro's van de Nederlandse supermarktketen op te strijken. "Ze willen mogelijk als oprichter van de ploeg doorgaan, waarbij ze ons ook financieel blijven steunen. Het gaat dan wel om minder geld dan bij een hoofdsponsorschap."

Tot en met 2024 blijft Jumbo de wielrenners steunen. "In de sportwereld lopen veel sponsorcontracten maar twee of drie jaar. We hebben nog genoeg tijd om een opvolger te vinden dus er is geen reden voor angst."

Wat voor Jumbo-Visma geldt, geldt ook voor Max Verstappen. Hij zal er niet wakker van liggen dat de Nederlandse supermarktketen de stekker eruit trekt. Jumbo sponsort hem al tien jaar, toen hij overstapte van de karts naar de Formule 1. Hoewel zowel Jumbo als het team Verstappen geen concrete sponsorbedragen noemen, zal hij bij een nieuwe internationale sponsor meer op kunnen strijken.

Gesprekken met mogelijke sponsoren

"We wisten dat er op het gebied van sponsoring veel bij het bedrijf ging veranderen. Het moest er een keer van komen. Ik denk dat we, als we in de achteruitkijkspiegel kijken, kunnen terugblikken op tien heel mooie jaren," aldus Raymond Vermeulen, de manager van Verstappen.

Er is nog niet direct een vervanger voor Jumbo. "We praten voortdurend met potentiële sponsors", aldus Vermeulen. "Dat is een 'ongoing' proces. Bij het kiezen voor een sponsor kijken we wat het beste bij Max past. Zo leggen we de puzzel."

Topsporter
Lees ook:
Topsporter die reclame maakt voor Red Bull: kan dat wel?

"Max is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een wereldster. We zijn ontzettend trots dat we dit van dichtbij hebben mogen meemaken, maar het internationale podium past niet bij Jumbo als Nederlandse supermarkt met winkels in Nederland en België", aldus de supermarktketen in een statement. Het bedrijf reageert niet op vragen over de eerdere invloed van Van Eerd. 

Bekendheid in buitenland niet nodig

"De sportsponsoring heeft Jumbo heel veel opgeleverd. Het bedrijf is de afgelopen tien jaar heel hard gegroeid, zeker na de overname van de C1000 winkels. Sponsoring heeft ze geholpen om dichter bij de Nederlandse consument te komen en het merk zichtbaarheid te geven", analyseert sportmarketeer Ruud van der Knaap. 

Jumbo heeft het zwaar en wil zichzelf opnieuw uitvinden, aldus Van der Knaap. "Er gaat veel marketingbudget naar de sporters. Het zijn miljoenenprojecten. En de sporters die ze sponsorden, zijn mondiaal succesvol geworden."

Harstikke mooi natuurlijk, maar niet per se iets waar Jumbo iets aan heeft. "Het is helemaal niet nodig dat een Amerikaan Jumbo kent, die kan hier toch geen boodschappen doen", aldus de sportmarketeer. "Aan de andere kant, in goede tijden zouden ze misschien wel doorgaan met sponsoren."