Een ruzie rond de domeinnaam van Fixers staat een soepele doorstart van de failliete hersteller van smartphones in de weg. De belangrijke domeinnaam blijkt op naam te staan van een investeerder, en hij wil geld zien voor de goodwill daarvan. "Ik ben niet van plan dat te betalen, want die is van de failliete bedrijven", zegt de curator.
Fixers herstelt kapotte smartphones, tablets en laptops en telde eind vorig jaar 13 vestigingen in Nederland. Het bedrijf werd opgericht door investeerders Michiel Mol, Maarten Elshove en Stefan Nuijten.
Faillissement afwikkelen
Eind vorig jaar haalde het bedrijf op de mkb-beurs NPEX 2 miljoen euro op met de verkoop van obligatieleningen. Daarmee zouden ambitieuze groeiplannen worden betaald. Maar in plaats daarvan ging het bedrijf begin deze maand failliet. Curator Victor Kruit moet het faillissement afwikkelen, en werkt aan een doorstart.

Nu blijkt er een flinke hobbel in de weg naar een succesvolle doorstart te zitten. De belangrijke domeinnaam van de website van Fixers is namelijk geen onderdeel van de failliete boedel. Daardoor wordt de verkoop aan een geïnteresseerde doorstarter bemoeilijkt.
Investeerder wil geld zien
De domeinnaam is destijds geregistreerd op de privénaam van investeerder Stefan Nuijten, en die wil er geld voor zien. Nuijten zou er volgens de curator 25.000 euro voor hebben gevraagd.
Nuijten (38) komt uit een ondernemersgezin, en was betrokken bij verschillende marketing- en telecombedrijven. Sinds 2017 investeert hij met Mol en Elshove in bedrijven via hun gezamenlijke vehikel Oyster Ventures. Met Oyster richtten zij onder meer Fixers op, en investeerden in reclamebureau en online marketingbedrijf Fightclub.
Fightclub leverde marketingdiensten aan Fixers, waaronder het ontwerpen van het merk en de huisstijl en alle online marketing. Mogelijk dat de domeinnaam van Fixers daarom op naam van Nuijten kwam.
Domeinnaam belangrijk
"Die domeinnaam is hartstikke belangrijk voor het bedrijf", legt curator Kruit uit. "Er is heel veel geld van de onderneming geïnvesteerd om klanten naar de site te halen. Elke maand trekt de site daardoor tienduizenden bezoekers, die omzet genereren. Voor de koper die met de gezonde delen van Fixers wil doorstarten, is die naam dus van belang."
De curator vindt het 'niet reëel' dat Nuijten nu 25.000 euro voor de domeinnaam vraagt. "Ik kan er nog inkomen dat hij die op zijn naam heeft gezet, omdat dat op een privépersoon moest. Maar de goodwill van de site ontstond doordat het bedrijf er veel geld in stak. Dat hij die waarde nu wil verzilveren en de domeinnaam niet ter beschikking van de boedel stelt om de kans op een succesvolle doorstart te vergroten, vind ik onrechtmatig."
Onder druk
Nuijten ontkent in een reactie dat er sprake is van 'een discussie' rond de domeinnaam, maar wil niet op inhoudelijke vragen ingaan. "Er is geen discussie. Alles is heel duidelijk. Ik heb niets verkeerd gedaan. De curator wil mij alleen maar onder druk zetten."

Voor inhoudelijke vragen verwijst hij door naar zijn advocaat Nanda Ruyters. "Er is geen discussie over de domeinnaam, in de zin dat duidelijk is dat die op Stefans naam staat", licht zij toe. "Dat betekent dat de curator gewoon zaken met hem moet doen. Een doorstart wordt hier ook helemaal niet door gefrustreerd. Dat zou alleen zo zijn als er idiote bedragen voor zou worden gevraagd, en dat is niet het geval."
Taxatie
Inmiddels zegt de curator de domeinnaam te hebben getaxeerd. "Daaruit is een waarde van 5000 euro gekomen. Dat heb ik Nuijten vrijdag geboden als betaling voor de domeinnaam. Vanochtend hebben zij een tegenbod van 20.000 euro gedaan. Dus er wordt nog onderhandeld."
Vanmiddag zegt Kruit nog een laatste poging te doen. "Als dat niet lukt, moeten we mogelijk doorstarten zonder de domeinnaam. Maar dan heeft de koper aangegeven minder personeel over te nemen van de failliete vennootschappen en dat zou ik erg betreuren."
