Ga naar de inhoud
Na terugbetalen staatssteun

Kaag: niet chic dat KLM meteen weer bonussen betaalt

De bonus kan oplopen tot duizenden euro's. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

"Ongelukkig en niet bepaald chic", noemt minister van Financiën Sigrid Kaag het dat KLM meteen weer bonussen uitbetaalt nu de overheidssteun is terugbetaald.

Kaag deed haar uitspraak in het wekelijkse gesprek met RTL Z.

Ze beaamt dat KLM, nu het de coronasteun heeft terugbetaald, het recht heeft om een bonus uit te keren aan de medewerkers. Maar tot drie keer toe zegt ze in het gesprek het niet, danwel weinig chic te vinden.

Van staatsinfuus af

Afgelopen donderdag bevestigde KLM dat het personeel deze maand niet alleen vakantiegeld krijgt gestort, maar ook een bonus. Dat is omdat de luchtvaartmaatschappij van het staatsinfuus af is.

KLM betaalde de lening al eerder terug en beëindigde op 18 april 2023 de kredietfaciliteit door een nieuwe af te sluiten bij veertien banken.

KLM
Lees ook:
KLM viert einde staatssteun met bonus voor personeel

Tot duizenden euro's

De hoogte van de bonus is afhankelijk van wat de KLM-medewerkers verdienden. Voor de grootste verdieners kan het bedrag oplopen tot duizenden euro's. 

Destijds verbond de overheid aan het verlenen van steun de voorwaarde dat KLM-personeel een bijdrage zou leveren in de vorm van loonmatiging. Uitgangspunt daarbij was dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen: het lager betaalde (vaak grond) personeel hoefde procentueel minder in te leveren dan het hoger betaalde (vaak vliegend) personeel.

Daardoor kan KLM-personeel opnieuw een extraatje tegemoet zien. In april ontving het al de winstdeling over 2022. Die bedroeg 8 procent van een jaarsalaris, blijkt uit berekeningen van RTL Z.

KLM
Lees ook:
KLM vindt nieuwe geldschieters, is verlost van regels van de staat

Omstreden

Deze bonus is omstreden, omdat de staatsagent eerder oordeelde dat KLM door winst uit te keren aan het personeel de voorwaarden schendt die verbonden waren aan de staatssteun. De staatsagent werd juist door het ministerie van Financiën benoemd om er op toe te zien dat KLM zich aan die voorwaarden zou houden.

Over de 'bijzondere uitkering' in mei merkte de staatsagent eerder dit jaar op dat die averechts werkt. KLM moet juist op salariskosten besparen, maar dit gebeurt onvoldoende.

Bekijk het hele gesprek met minister Sigrid Kaag:

Kaag: 'Verantwoording afleggen over uitgaven ontstijgt politieke kleur'

10:08