Een ex-werknemer van een technisch onderhoudsbedrijf uit Vlissingen heeft ruim 6 miljoen euro van zijn voormalige werkgever achterover gedrukt. Van dat geld financierde hij een luxe levensstijl. Maar de man liep uiteindelijk tegen de lamp, en moet nu maandelijks 400 euro terugbetalen. "Soms gaat het fout in het leven."
Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie (OM) nu vier jaar gevangenisstraf tegen de man geëist. De rechtbank Zeeland - West-Brabant in Middelburg doet over twee weken uitspraak in de zaak.
Financiële afdeling
De nu 44-jarige man werkte sinds 2011 als controller op de financiële afdeling van technisch onderhoudsbedrijf TEAM Industrial Services Netherlands uit Vlissingen. De dienstverlener is gespecialiseerd in inspecties en onderhoud van technische installaties en pijpleidingen.
Het Zeeuwse bedrijf is onderdeel van het Amerikaanse beursgenoteerde concern TEAM Inc, dat vorig jaar een omzet van 840 miljoen dollar (ruim 780 miljoen euro) boekte.
De man van 6 miljoen
Uit de tenlastelegging blijkt dat de man volgens het OM tussen 2014 en 2020 een bedrag van ruim 6,1 miljoen euro van zijn werkgever heeft gestolen. Ook wordt de man verdacht van valsheid in geschrifte rond fictieve leningen aan zijn privébedrijfjes.
Volgens Omroep Zeeland gebruikte de man een wachtwoord van een collega om de omstreden betalingen klaar te zetten, die hij dan vervolgens zelf accordeerde. Van het geld zou hij dure dingen hebben gekocht, zoals dure kleding, horloges, reisjes en een Audi, die hij voor zijn vrouw verborgen hield.

Ook zou hij vluchten met een privéjet hebben geboekt. Ten slotte investeerde hij geld in privébedrijven, naar eigen zeggen met de bedoeling om zijn werkgever terug te betalen met de winsten die hij daarmee hoopte te maken.
Promotie
De man werd in 2017 nog gepromoveerd tot financial controller Europe, en liep uiteindelijk pas begin 2020 tegen de lamp. Uit een uitspraak van de Accountantskamer uit dat jaar blijkt dat hij vervolgens een groot aantal computerbestanden wiste in een poging zijn fraude te verbergen. Uit die uitspraak blijkt eveneens dat de man de fraude vervolgens uiteindelijk erkende.
Zijn werkgever ontsloeg de man op staande voet, en spande een rechtszaak aan om de schade op hem te verhalen. Zijn advocaat Ilse van der Meer bevestigt dat hij in 2020 in een civiele rechtszaak is veroordeeld om de volledige schade te vergoeden.
Inmiddels betaalt hij per maand 400 euro. Met dat bedrag duurt het ruim 1270 jaar voordat hij het hele bedrag heeft terugbetaald. "Dat is op dit moment het maximaal haalbare."
Beroepsverbod
Uit de uitspraak van de Accountantskamer blijkt dat de man eveneens voor tien jaar als registeraccountant werd doorgehaald. Dat wil zeggen dat hij dat beroep in die periode niet mag uitoefenen.
Advocaat Van der Meer benadrukt dat haar cliënt de fraude heeft erkend en alle medewerking heeft gegeven om inzicht in de zaak te verschaffen. "Hij heeft spijt als haren op zijn hoofd. Hij weet dat dit niet kan, maar soms gaat het fout in het leven. En hier is het heel erg fout gegaan."
Spijt
Ook wijst zij erop dat de man inmiddels een nieuwe baan en een nieuw huis heeft gevonden. "Hij probeert te herstellen wat er te herstellen valt. Als hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf, wordt de kans dat dat lukt kleiner."

Hoe het mogelijk is dat de controller zo lang zulke grote bedragen kon verduisteren, wil het bedrijf waar hij werkte niet uitleggen. Een medewerkster van de vestiging van TEAM in Vlissingen wil niets over de kwestie kwijt. "In het belang van het onderzoek kunnen we er niets over zeggen."
Informeren aandeelhouders
De afdeling Investor Relations van het Amerikaanse moederbedrijf reageert helemaal niet op een verzoek om een toelichting. Ook financieel bestuurder Nelson Haigh onthoudt zich van een reactie op via Linkedin gestuurde vragen.
Ook de vraag of het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf zijn aandeelhouders voldoende over de miljoenenfraude in Nederland informeerde, blijft daardoor onbeantwoord. In de jaarverslagen over 2019 en 2020 blijkt de zaak wel summier te zijn vermeld.
Tekortschietend toezicht
TEAM Inc meldt daarin dat een voormalige werknemer van de Nederlandse dochter als gevolg van tekortschietend toezicht op procedures bij buitenlandse dochterbedrijven 'jarenlang in staat was om misbruik te maken van bedrijfseigendommen'. In het verslag van 2020 stelt het bedrijf afdoende maatregelen te hebben genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.
Dat de werknemer ruim 6 miljoen euro verduisterde, meldde het bedrijf echter niet aan haar aandeelhouders. Pikant is ook dat TEAM op zijn eigen website alle jaarverslagen sinds 2006 heeft staan, met uitzondering van het jaar 2020.
150 miljoen verlies
Uit de meest recente jaarcijfers wordt wel duidelijk dat het Amerikaanse moederconcern van het bedrijf uit Vlissingen de miljoenenfraude kon missen als kiespijn. TEAM Inc maakte vorig jaar een verlies uit voortgezette activiteiten van ruim 150 miljoen dollar. Het jaar ervoor bedroeg het nettoverlies 186 miljoen dollar. De koers kelderde sinds april 2021 van 120 dollar tot 8 dollar.
