Ga naar de inhoud
'Beursgoeroe' niet aansprakelijk

Gedupeerde van geflopte startup Rita Verdonk kan fluiten naar ton

Schaaij (r.) is bekend als beleggingsadviseur uit de tv-show van Harry Mens. Beeld © ANP / Leo Vogelzang

Een belegger die op advies van 'beursgoeroe' Geert Schaaij ruim 100.000 euro in het geflopte bedrijf van oud-minister Rita Verdonk stak, krijgt zijn geld niet terug. Volgens de man heeft de beleggingsadviseur hem misleid, en moet hij hem het verdwenen geld terugbetalen. Rechters oordelen echter anders. "Sneu dat het geld weg is, maar dit hoort bij ondernemen", zegt Schaaij.

Schaaij is een vermogensbeheerder, die onder meer de nieuwsbrief Beursgenoten uitgeeft met beursanalyses en beleggingstips. Hij dankt zijn bekendheid vooral aan zijn optredens als beleggingsadviseur in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens.

Rita Verdonk

Begin 2015 stuurde Schaaij een mail aan een aantal abonnees van zijn nieuwsbrief, waarin hij de startup CV-monitor uitbundig aanprees. CV-monitor was het beginnende bedrijf van voormalig minister Rita Verdonk, dat een digitaal systeem ontwikkelde waarmee bedrijven in staat zouden zijn cv's van sollicitanten op waarheid te toetsen.

"Een oester die op het punt staat open te gaan!", schreef Schaaij juichend in zijn mail. "Dagelijks zijn wij druk bezig voor u om de parels in de beurszee te vinden. Maandag is er op kasteel de Hooge Vuursche te Baarn een presentatie van CV-monitor. Ik denk dat ik zelden zo'n geweldige kans ben tegengekomen als CV-monitor. Het bedrijf wordt naar mijn beleving een nieuwe standaard in Nederland."

Beursgang

De beleggersexpert zei zelf ook te investeren het bedrijfje, en riep zijn lezers op dat ook te doen. "Mijn grote droom is dat CV-monitor op termijn naar de effectenbeurs gaat, maar daar vertel ik u maandag alles zelf over."

Beurscowboy
Lees ook:
Beurscowboy Schaaij casht opnieuw met omstreden beursfonds

Na een bezoek aan de presentatie waar Verdonk de activiteiten het bedrijf toelichtte, kocht de belegger zeven obligaties van 15.000 euro per stuk. Het bedrijf zou hem jaarlijks 6 procent rente vergoeden, en de lening na drie jaar terugbetalen. In totaal haalde de startup met de obligatielening bijna één miljoen euro op.

Mislukking

Maar het enthousiasme van Schaaij bleek onterecht. CV-monitor raakte in 2016 ernstig in de financiële problemen. In de zomer van 2017 stapte Verdonk op als bestuurder, waarna onenigheid met beleggers over gemaakte kosten ontstond. Het bedrijf heeft al jaren geen geld meer, en heeft alle activiteiten gestaakt.

Toen bleek dat het geld verdwenen was, liet de belegger Schaaij weten zich door hem misleid te voelen en hem aansprakelijk te stellen voor de schade. Vervolgens stapte hij naar de rechter met een claim van ruim 103.000 euro.

Bot gevangen

Nu blijkt dat de belegger begin vorig jaar al bot ving bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen. De rechtbank wees er onder meer op dat in de voorwaarden van Beursgenoten staat dat de beleggingsadviseur niet aansprakelijk is 'voor schade in de breedste zin van het woord'. Bovendien kon de obligatiehouder niet aantonen dat hij was misleid.

De gedupeerde belegger nam daarmee echter geen genoegen, en ging in hoger beroep. Uit de vandaag openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat hij ook die zaak heeft verloren.

Geen misleiding

Volgens het hof is het aanbevelen van een bedrijf als geweldige investeringskans in het algemeen niet onrechtmatig. "Dat wordt ook niet anders als het beleggingsresultaat tegenvalt." Een aanbeveling kan volgens het hof wel onrechtmatig zijn als er sprake is van misleiding, maar ook in hoger beroep wist de belegger dat niet aan te tonen.

Hoe
Lees ook:
Hoe herstelbedrijf Fixers van Michiel Mol bizar snel uiteenspatte

Dat CV-monitor begin 2015 nog geen positieve resultaten kon laten zien, is niet ongebruikelijk voor een startup. En dat het bedrijf een jaar later financieel in zwaar weer terecht kwam, was volgens het hof begin 2015 nog niet te voorspellen.

Sneu

"Ik heb voor de tweede keer gewonnen, en terecht", laat Schaaij weten. "Ik was destijds inderdaad enthousiast over het bedrijf. Ik heb zelf eens een chauffeur gehad van wie het rijbewijs bleek ingenomen, dus ik vond het een superplan om cv's te controleren. Anders zou ik er zelf ook geen geld in hebben gestoken. Ik had aanvankelijk ook vertrouwen in Rita Verdonk, maar uiteindelijk was ik het niet eens met de manier waarop zij het bedrijf bestuurde. Het is natuurlijk sneu dat het geld van mij en de andere investeerders kwijt is. Maar dat hoort een beetje bij ondernemen."

Advocaat Dick van Voskuilen van de belegger laat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. "Het is teleurstellend en niet te begrijpen. Schaaij komt er toch mee weg. Ik doe dit werk al dertig jaar, en af en toe heb je een onbegrijpelijke uitspraak waarmee je moet leven."