Ga naar de inhoud
Cao tot juli 2024

Cao-deal bij Philips: tot 10 procent erbij en een bonus in mei

Een werknemer van Philips inspecteert een MRI-scanner. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

Het personeel van Philips krijgt er tot 10 procent loon bij. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen het bedrijf en de vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2. Niet al het personeel krijgt er 10 procent bij: werknemers in de hogere loonschalen krijgen een loonsverhoging van 7 procent.

Naast de loonsverhoging is er een eenmalige bonus van 1750 euro voor alle werknemers. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari van dit jaar en loopt tot 1 juli van volgend jaar. Er werken ongeveer 11.000 mensen voor Philips in Nederland.

In twee stappen omhoog

De verhoging is minimaal 250 euro bruto in de maand en wordt uitgesmeerd over anderhalf jaar. Dit jaar komt er 7 procent bij voor de lagere inkomengroepen bij het bedrijf en 4 voor de hogere echelons. Volgend jaar krijg al het personeel er 3 procent bij. 

Volgende
Lees ook:
Volgende staking: personeel Philips legt werk komende week neer

Er zijn verder nog afspraken gemaakt over wie er eerder mag stoppen met werken. Dankzij die afspraken kunnen drie keer zo veel werknemers dat nu doen, aldus de FNV. Ook mogen werknemers van 60 jaar of ouder meer betaald verlof opnemen.

Op die manier hopen vakbonden en het bedrijf dat er minder mensen gedwongen weg moeten vanwege de bezuinigingsplannen van Philips. In Nederland schrapt het bedrijf dit jaar en volgend jaar in totaal ongeveer 1500 banen bij meerdere reorganisaties.

Dreigen voldoende

Het conflict over een nieuwe cao tussen het bedrijf en de vakbonden was zo hoog opgelopen dat er deze week gestaakt zou worden. Die stakingen werden op 9 mei opschort, om de gesprekken weer op te starten, meldde de FNV afgelopen dinsdag.

Het dreigen met acties was al voldoende, constateert de vakbond. "Het onderhandelingsresultaat is tot stand gekomen mede door de actiebereidheid en op handen zijnde acties van onze leden", aldus bestuurder Patrick Meerts. De leden van de vakbonden moeten nog wel instemmen met de afspraken.

Pijn van de hoge inflatie

"In deze overeenkomst hebben we extra aandacht voor de koopkrachtverbetering van de lagere vakgroepen, daar waar de pijn van de hoge inflatie het hoogst is", verklaart Sylvia van Es, directeur van Philips Nederland.