Ga naar de inhoud
Door koude voorjaar

20 procent minder tuinmeubelen en barbecues verkocht: 'Wachten op zon'

Beeld © ANP/ Hollandse-Hoogte / Paul van Riel

De verkopen van tuinmeubelen en van barbecues zijn een stuk lager dan vorig jaar. Naast het feit dat consumenten de afgelopen jaren in coronatijd meer geld uitgaven aan tuinsets, speelt ook het koude voorjaar een rol.

Als je deze week uit het raam keek, dan kreeg je waarschijnlijk weinig zin om lekker in de tuin of op je balkon te gaan zitten. Ook de barbecue zullen veel mensen niet aansteken. En zo was het dit voorjaar helaas veel vaker het geval.

Is
Lees ook:
Is dit het natste voorjaar ooit? En nog 5 vragen over al dat water

Daling met 20 procent

En als het koud is en giet van de regen, dan ren je natuurlijk niet naar de winkel om een loungebank, tuintafel, of barbecue te kopen.

In de eerste vier maanden van het jaar waren de totale verkopen bij tuincentra ongeveer gelijk aan die in dezelfde periode vorig jaar, aldus Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie van tuincentra in Nederland.

Maar dat gold niet voor de verkopen van tuinmeubelen en barbecues, die daalden met respectievelijk 19,7 procent en ruim 18 procent, zegt hij.

Tuincentra bevestigen dat beeld. "Wij volgen de markt, ook wij hebben een achterstand van 20 procent in de verkopen van tuinmeubelen", zegt Peter Admiraal, controller van Ranzijn, een keten van 15 tuincentra in Nederland.

"We hadden onlangs een actie waarbij je 25 procent korting kreeg, toen hadden we wel een aardige omzet, maar desondanks is de omzet in de eerste vier maanden van het jaar bij ons nog 20 procent lager."

Ook minder barbecues

Bij GRS Retail, waar zo'n 150 Nederlandse en Belgische tuincentra inkopen, blijven de verkopen van tuinmeubelen eveneens achter, gemiddeld met 10 tot 15 procent, zegt Lex van Ewijk, directeur van GRS Inkoop.

Al
Lees ook:
Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

Ook barbecues werden minder verkocht, vertelt hij. Arnold de Graaf, eigenaar van Tuincentrum de Oosteinde Vijfhuizen, deed het met een omzetdaling van de verkoop van tuinmeubelen van rond de 10 procent eveneens slechter dan vorig jaar. 

20 graden of hagel

"Het weer is sowieso een belangrijke factor", aldus De Graaf. Op 20 maart was het vorig jaar 20 graden, terwijl op die datum van dit jaar het hagelde, vult Van der Heide aan. 

"We zitten wel te wachten tot het seizoen echt gaat beginnen", aldus Admiraal. "Als het een paar dagen mooi weer is, dan knalt het er meteen uit", verwacht Van Ewijk. 

Verder speelt volgens De Graaf mee dat er tijdens corona veel meer tuinmeubelen werden verkocht en consumenten kopen dan niet snel weer een set.

De enorme buien van afgelopen weekend zorgden voor overlast, maar ook voor plezier:

Kanoën in fietstunnel door wateroverlast: 'Best wel grappig'

00:32