De duurzame verfmaker Raw Paints, die de afgelopen jaren uitgroeide tot een van de lievelingen van de duurzaamheidssector maar vorige maand plotseling failliet ging, leed jarenlang flinke verliezen bij teleurstellend lage omzetten.
Dat blijkt uit het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag. In 2018 boekte Raw Paints een omzet van bijna 55.000 euro, en bedroeg het verlies 211.000 euro. In 2019 zakte de omzet tot onder de 30.000 euro, en groeide het verlies tot bijna 288.000 euro.
In 2020 verdubbelde de omzet van het duurzame verfbedrijf tot ruim 62.000 euro, maar bedroeg het verlies bijna een kwart miljoen. En in 2021 bleef de omzet stabiel op 63.000 euro, maar steeg het verlies tot 268.000 euro.
Verfindustrie op zijn kop
Raw Paints werd in 2015 opgericht door onderneemster Willemijn Wortelboer en haar man. Het bedrijf ontwikkelde een minerale verfpoeder, die voor gebruik moest worden aangelengd met water. Omdat de verfpoeder minder ruimte inneemt dan gewone verf, zou er tijdens het transport veel uitstoot van CO2 kunnen worden voorkomen.
Het duurzame verfbedrijf had de ambitie om de wereldwijde verfindustrie op zijn kop te zetten.
Chemietycoon
Na het winnen van een innovatieprijs in 2018 kreeg het 'baanbrekende' product van Raw Paints afgelopen jaren veel media-aandacht. RTL Z ontdekte eerder dat ook de steenrijke chemietycoon Olav van Caldenborgh, de zoon van de oprichter van de Rotterdamse chemiegigant Caldic, instapte als aandeelhouder en later bestuurder.

Dat kon echter niet voorkomen dat Raw Paints begin vorige maand op de fles ging. Curator John Dullaarts, die het faillissement moet afwikkelen, zei destijds al weinig kans te zien op een doorstart.
Verlies vijfvoud omzet
Gevraagd naar de oorzaken van het bankroet zei de curator toen al de indruk te hebben dat het bedrijf niet veel had verkocht. Dat blijkt nu dus ook uit het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag. Opgeteld komt het verlies over vier jaar uit op ruim één miljoen euro, bijna een vijfvoud van de totale omzet in die periode.
Over de verdere oorzaken van het faillissement ondanks de betrokkenheid van de vermogende chemietycoon Van Caldenborgh vermeldt het verslag nog niets.