Ga naar de inhoud
Na verlopen ultimatum

Werknemers VDL gaan twee dagen staken voor beter sociaal plan

Afgelopen woensdag brak al een wilde staking uit bij VDL Nedcar. Beeld © ANP / Rob Engelaar

De vakbonden FNV en CNV hebben voor maandag en dinsdag een tweedaagse staking aangekondigd bij de autofabriek Nedcar in het Limburgse Born.

De bonden willen zo bereiken dat er een beter sociaal plan komt voor de werknemers van VDL Nedcar.

Er is namelijk nog geen nieuweautofabrikant gevonden die auto's bij VDL Nedcar wil laten bouwen. Dat betekent dat als begin volgend jaar het contract met Mini, onderdeel van BMW, afloopt, er geen werk meer is voor de meeste van de 3800 werknemers.

Wilde
Lees ook:
Wilde actie bij Nedcar na mislukken overleg met vakbonden

Sociaal plan

Er is al wel een sociaal plan, maar de bonden vinden dat onvoldoende. In plaats van de 120 miljoen euro die beschikbaar is, willen ze het dubbele.

Afgelopen woensdag brak er al een wilde staking uit bij VDL Nedcar, die niet werd gesteund door de bonden. Vrijdag gingen de werknemers weer aan het werk, maar vandaag verliep het ultimatum dat de bonden aan VDL Groep, de eigenaar van VDL Nedcar, had gesteld.

De bonden steunen de nieuw aangekondigde staking wel.

Canoo
Lees ook:
Canoo trekt definitief stekker uit productieplan VDL Nedcar

Onderhandelingen mislukt

"De woede van de werknemers is bijzonder groot, de strijdvaardigheid is volop aanwezig", aldus bestuurder Ron Peters van vakbond FNV zaterdag tegen persbureau ANP. "De mensen hier zijn boos, heel boos", zei CNV-onderhandelaar Jeroen Bruinsma. "Zelfs een ultimatum kreeg de directie niet aan tafel. Dan maar op deze manier."

Dat leidde ertoe dat afgelopen dinsdag de onderhandelingen over het sociaal plan mislukten. "Helaas ziet de werkgever de noodzaak niet in om nieuwe afspraken te maken", zegt Bruinsma. "Ze willen niet eens praten en wijzen ons constant de deur, zelfs na een bemiddelingstraject. Deze staking was onvermijdelijk."

Broek
Lees ook:
Broek van je collega omlaag trekken? Ontslag op staande voet

'Informeel overleg mislukt'

"We hebben nog informeel geprobeerd weer met VDL aan de praat te komen, maar dat is mislukt", aldus Peters zaterdag. "Het moederbedrijf van VLD Nedcar reageert op geen enkele oproep van de vakbonden. Het schoffeert daarmee haar eigen werknemers."

De staking begint maandag om 10.00 uur.

Activisten
Lees ook:
Activisten in bos naast autoproducent VDL Nedcar worden voorzien van eten