Dutchess Media, het ambitieuze mediabedrijf dat vorig jaar de uitzendingen van het bekende dancefestival Tomorowland verzorgde, is failliet. De oprichter en directeur zegt al weer bezig te zijn met nieuwe plannen.
Dutchess Media werd in 2021 opgericht door ondernemers Arun Maljaars en Jefta Lentz. Het bedrijf ging televisieprogramma's maken en zenders exploiteren die via kabelbedrijven en internet te zien waren.
Dancefestival
Vorig jaar zomer ging Dutchess Media samenwerken met het bekende Belgische dancefestival Tomorrowland via een gezamenlijke televisiezender, One World TV. Via die zender, die onder meer werd verspreid via kabelbedrijf Ziggo, konden liefhebbers die geen kaarten hadden bemachtigd de optredens op het dancefestival toch live bekijken.

"Na twee jaar lang geen festivals, verdient Tomorrowland het om gedeeld te worden met een groot publiek”, zei Maljaars destijds. Het festival in het Belgische De Schorre trok vorig jaar in drie weekenden 600.000 bezoekers.
Overname
Uit zijn Linkedin-pagina blijkt dat mede-oprichter Lentz eind vorig jaar bij Dutchess Media vertrok. Het televisiebedrijfje zou volgens mediaberichten in januari zijn overgenomen door het bedrijf Any Moment Media Group, waar Maljaars directeur is.
De ondernemer zei bij die gelegenheid ambitieus dat Any Moment Media Group was opgericht om de activiteiten met de themakanalen van Dutchess Media te kunnen uitbreiden. Daartoe was ook een distributiedeal in de VS gesloten. De samenwerking met Tomorrowland zou blijven bestaan.
Failliet
Nu blijken Dutchess Media en haar houdstermaatschappij AMMG deze week failliet te zijn verklaard. AMMG is op zijn beurt volledig in handen van Maljaars, die ook als privépersoon failliet is verklaard. Financiële details over de failliete bedrijven zijn niet bekend, omdat zij nog geen jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel hebben ingeleverd.
Maljaars laat via app-berichten en in een telefoongesprek weten dat de faillissementen het gevolg zijn van gemiste inkomsten en interne onenigheid. Volgens hem raakt het dubbele bankroet van de bedrijven zijn plannen echter niet. "Wij hebben alle zenders en projecten al in een ander bedrijf zitten."
Nieuwe plannen
De activiteiten zouden volgens de ondernemer zijn ondergebracht bij Any Moment Media Group. "Dat is een hele andere constructie, met andere Amerikaanse aandeelhouders." Het bedrijf zou inmiddels plannen hebben voor de lancering van acht wereldwijde zenders. "Het gaat hartstikke goed."
Any Moment Media Group heeft dezelfde afkorting als het failliete AMMG, maar is volgens de ondernemer niet dezelfde onderneming. "Het zijn totaal verschillende bedrijven, maar ik begrijp de verwarring."
Verzet
Maljaars zegt verder te overwegen om 'als dat nuttig is' nog in verzet te gaan tegen de faillissementen. "Die zijn uitgesproken omdat ik deze week niet aanwezig was. Ik moest op televisiebeurs MIPTV in Cannes zijn. Maar het is wel belangrijk om alles goed af te handelen."

Curator Sophie Beerepoot van advocatenkantoor Stibbe, die alle drie de faillissementen moet afwikkelen, vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen over de oorzaken ervan. "Ze zijn dinsdag uitgesproken, en we zitten nog maar in de eerste fase van ons onderzoek. Wel kijken wij naar de mogelijkheden van een doorstart, om de opbrengsten voor de schuldeisers te maximaliseren."
Ook kan zij nog niet reageren op de uitspraken over de nieuwe plannen van Maljaars.
Festival toch te bekijken
Volgens Tomorrowland betekenen de faillissementen van de mediabedrijven niet dat liefhebbers nu geen uitzendingen van het dancefestival meer kunnen zien. "Wij livestreamen het festival zoals altijd via onze kanalen en we hebben opnieuw verschillende mediapartners uit België en andere landen", laat woordvoerster Debby Wilmsen weten. "Ook Tomorrowland Winter vorige maand werd live uitgezonden."
Het nieuwe bedrijf van Maljaars zou daar opnieuw bij betrokken zijn geweest. Of dat voor de komende zomer-editie weer zo is, zegt zij nog niet te kunnen zeggen.