Ga naar de inhoud
Omzet 41 miljoen

Seks uit taboesfeer: erotiekconcern EasyToys groeit stevig door

Easytoys op de Huishoudbeurs. Beeld © ANP

De Nederlandse seksspeeltjesmaker EasyToys heeft zijn verkopen vorig jaar verder opgevoerd. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 41 miljoen euro, 10 procent meer dan het jaar ervoor. Moederbedrijf EQOM zag de omzet juist inzakken na een omzetpiek tijdens de coronaperiode.

Topman Eric Idema zegt de omzetstijging van Easytoys voor een groot deel te danken aan mensen die nog niet eerder wat bij het bedrijf kochten. Daaruit maakt hij op dat de interesse in wat hij noemt 'sexual wellness' blijft toenemen.

"Tijdens de pandemie waren er ongekende aankooppieken. We hadden niet verwacht dat te overtreffen, dus het is geweldig dat EasyToys ook ná corona zo is blijven groeien", zegt Idema.

Omzet moeder zakt in

De omzet van moederbedrijf EQOM, waar ook Christine le Duc, het Noorse Kondomeriet en het Duitse Amorelie onderdeel van uitmaken, bedroeg vorig jaar 182 miljoen euro. Dat was wel fors minder dan de 212 miljoen euro in 2021.

"Dat ligt aan het post-coronaeffect", zegt Idema daarover. Een mogelijke verklaring ligt volgens hem ook bij de overname van het Duitse Amorelie. "Amorelie hebben we afgelopen jaar overgenomen, maar dat bedrijf kampte met grote concurrentie."

Easytoys
Lees ook:
Easytoys koopt Christine le Duc: wil grootste ter wereld worden

Het merendeel van de omzet komt inmiddels uit het buitenland. EQOM is actief in acht landen. Idema denkt dat er nog veel groei te behalen valt. De topman heeft ook de indruk dat seksualiteit steeds meer uit de taboesfeer komt. "We merken dat de taboes steeds minder worden."

Samenwerking HEMA

Tegenwoordig zijn de producten van EQOM ook lang niet meer alleen online te bestellen. Zo ging Easytoys in december samenwerken met HEMA. Daarbij kwam een nieuwe lijn met intieme speeltjes als vibrators, condooms en flesjes massageolie beschikbaar in honderden filialen van de Nederlandse keten. EasyToys ging ook samenwerken met lingerieketen Hunkemöller.

EQOM ontstond in 2021 nadat erotiekconcern EDC Retail, waartoe EasyToys behoorde, was samengegaan met groothandel Eropartner Distribution. Idema wil van het bedrijf een wereldspeler op het gebied van erotiek.

Buiten Nederland ziet hij vooral kansen op de Franse en Britse markt. Ook wil de onderneming verder uitbreiden in Polen, Spanje en Italië. Het bedrijf denkt door al deze ontwikkelingen in 2023 weer 5 tot 10 procent te kunnen groeien.

Aanpassing

Dit bericht is om 10.40 uur aangepast, wegens eerdere onjuist verstrekte informatie. EasyToys zag omzet toenemen, maar in tegenstelling tot eerder gemeld ging de omzet bij moederbedrijf EQOM juist omlaag.

Christelijke
Lees ook:
Christelijke seksshops populair: 'Wij bieden meer dan vibrators'