Ga naar de inhoud
14 banken springen bij

KLM vindt nieuwe geldschieters, is verlost van regels van de staat

Een stewardess van KLM loopt over de luchthaven Schiphol. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Luchtvaartmaatschappij KLM is verlost van de bemoeienis van de staat. Het bedrijf heeft een afspraak met een groep van veertien banken gemaakt over de mogelijkheid om maximaal 1 miljard euro te lenen. Daarom heeft het de financiële steun van de overheid niet meer nodig.

En dat betekent 'dat de voorwaarden die de staat heeft verbonden aan de steun niet langer gelden', meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht. Het ministerie van Financiën bevestigt dit in een tweet.

"Het is positief nieuws dat we na zo'n moeilijke periode weer op eigen benen kunnen staan", aldus CEO Marjan Rintel van KLM. "Dat komt mede door de inzet van alle KLM’ers en door de loyaliteit van onze klanten."

Lening met garanties

De mogelijkheid om geld te lenen met de staat als achtervang stamt uit de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij kreeg een lening van 1 miljard euro en een open kredietlijn van 2,4 miljard. Van dit pakket heeft KLM uiteindelijk 943 miljoen euro opgenomen, in juni vorig jaar loste het bedrijf het laatste deel van deze schuld af. 

KLM
Juni 2022:
KLM lost laatste deel lening af, houdt optie op staatssteun nog open

De luchtvaartmaatschappij durfde het nog niet aan om ook al afscheid te nemen van de mogelijkheid geld te lenen met de garantie dat de staat 90 procent zou terugbetalen als KLM dat zelf niet kon. Dat is nu wel gebeurd. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij niet langer gebonden is aan de voorwaarden die de staat stelde bij het geven van de steun, zoals een verbod om bonussen uit te betalen en snijden in de salariskosten.

KLM
Lees ook:
KLM lapt voorwaarden staatssteun aan de laars, geduld kabinet is op

Om de mogelijkheid geld te lenen open te houden heeft KLM een deal gesloten met een syndicaat van maar liefst veertien banken. Bij deze banken kan de luchtvaartmaatschappij in totaal 1 miljard euro lenen. Als iedere bank bereid is hetzelfde bedrag aan KLM uit te lenen, komt dat neer op 71 miljoen euro per bank. 

De deal geldt voor de komende vier jaar. En als het nodig is, kan de periode met maximaal twee jaar worden verlengd. 

Hoe duurzamer, hoe lager de rente

De afspraak is onder leiding van ABN Amro, ING en Rabobank tot stand gekomen. Zij horen zelf ook bij de groep die eventueel geld aan KLM zal uitlenen. De Franse bank Crédit Agricole controleert of de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de duurzaamheidsvoorwaarden die zijn verbonden aan de deal. Als KLM die haalt, hoeft het minder rente te betalen op de lening. Hoeveel lager is onduidelijk, het bedrijf doet daar verder geen mededelingen over, laat een woordvoerder weten.

Wel laat zij weten dat het bedrijf minder rente kwijt is aan deze leenafspraak dan aan die met de staat. "De rente is pas verschuldigd op het moment dat we daadwerkelijk een beroep zullen doen op de faciliteit", aldus de woordvoerder.