Ga naar de inhoud
Paulianeus handelen

Curator Spyker claimt 3 miljoen na 'leeghalen' sportwagenbedrijf

Victor Muller en Spyker in Genève in 2016. Beeld © ANP

Vlak voor het faillissement van Spyker Services zijn waardevolle bedrijfsonderdelen aan de boedel onttrokken. Dat constateert de curator die de faillissementen van sportwagenbouwer Spyker en het dochterbedrijf afwikkelt. Hij eist inmiddels ruim 3,1 miljoen euro.

Dat blijkt uit het zojuist verschenen, nieuwste faillissementsverslag van curator Dennis Steffens. De curator probeert al jarenlang geld los te peuteren van Spyker-oprichter Victor Muller, waarmee de schuldeisers in de faillissementen schadeloos kunnen worden gesteld.

Akkoord

Dat leek aanvankelijk snel rond te komen, omdat de curator een akkoord met Muller sloot over de betaling van zo'n 1,5 miljoen euro.

Victor
Lees ook:
Victor Muller wil schuldeisers Spyker Services terugbetalen

De Spyker-oprichter wil de ter ziele gegane sportwagenbouwer weer uit zijn as laten herrijzen. Gedoe rond de afwikkeling van de faillissementen helpt daarbij niet. Toch bleek Muller de afspraken de afgelopen jaren keer op keer niet na te komen.

Duimschroeven

Daarom probeerde curator Steffens de duimschroeven aan te draaien. In oktober 2021 constateerde hij dat er sprake was van 'onbehoorlijk bestuur' bij de failliete vennootschappen. Daarmee zou hij Muller aansprakelijk kunnen stellen voor de tekorten in de failliete boedels.

Curator
Lees ook:
Curator draait duimschroeven aan bij Spyker-topman Muller

Ook dreigde hij herhaaldelijk de merkrechten en de overige intellectuele eigendommen van Spyker te zullen verkopen. Muller heeft die rechten nodig voor een doorstart.

Geen resultaat

Maar alle dreigingen hebben tot nu toe geen enkel resultaat gehad. Muller heeft nog steeds niet betaald, blijkt uit het nieuwste verslag.

Daarin schrijft de curator verder dat de failliete onderhoudsdochter Spyker Services vlak voor het faillissement is leeggehaald door het Britse bedrijfje Spyker Ltd, waarmee Muller de activiteiten van de sportwagenbouwer wil voortzetten.

Paulianeus handelen

"Tussen Spyker Ltd en Spyker Services heeft een aantal rechtshandelingen plaatsgevonden die als paulianeus zijn aan te merken en/of hebben verrekeningen in rekening-courant plaatsgevonden die in strijd zijn met art. 54 Faillissementswet en/of heeft een onrechtmatige verkoop van diverse Spyker sportauto's en de volledige voorraad van Spyker Services B.V. plaatsgevonden door Spyker Ltd", aldus de curator in het verslag.

Claim van 3 miljoen

Steffens schrijft het Britse bedrijf twee weken geleden per brief te hebben gesommeerd om in dat kader 1,6 miljoen euro te betalen. "Aan deze sommatie heeft Spyker Ltd nog niet voldaan."

Daarnaast verzocht de curator om betaling van 'diverse andere verschuldigde bedragen'. In totaal zou het Britse bedrijf inmiddels ruim 3,1 miljoen euro over moeten maken op de faillissementsrekening.

Vriend
Lees ook:
Vriend van Poetin blaast raceautomerk Spyker nieuw leven in

Ook blijkt de curator een claim van ruim 1,1 miljoen euro te hebben neergelegd bij de Luxemburgse autobouwer Milan Moradi. Dat bedrijf zou op onjuiste wijze de volledige voorraad van Spyker Services en een Spyker-auto hebben overgenomen.

Niet door de beugel

In een toelichting tegen RTL Z bevestigt Steffens de sommaties te hebben verstuurd. "Met dat er zo weinig schot in de zaak zit, ben ik wel een beetje klaar. Er moeten nu echt stappen worden gezet. En wat hier is gebeurd, kan niet door de beugel. Dat voorraden en auto's van Spyker Services zijn verkocht terwijl Spyker Ltd de centen heeft opgestreken kan echt niet. De bal ligt nu bij Victor. Hij moest allang betalen, en nu nog veel meer."

Steffens denkt nog genoeg maatregelen te kunnen nemen om zijn claims te kunnen incasseren, maar wil die nog niet toelichten in de pers.

Verkoop merkrechten

Ook zegt hij nog te werken aan de eerder aangekondigde verkoop van merkrechten en intellectuele eigendommen. "Daarbij blijken wel wat meer praktische zaken te komen kijken dan verwacht, maar we zijn er vol op mee bezig. Die veiling gaat er zeker komen."

Muller reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Victor Muller: 'Ik heb nergens spijt van'

08:01