Gordon Moore is overleden. Hij is één van de bekendste personen in de geschiedenis van Silicon Valley en bedenker van de 'Wet van Moore', die nog altijd centraal staat bij het producerren van chips.
Moore werd 94 jaar. In 1965 schreef hij in een artikel dat hij had gemerkt dat het aantal schakelingen op een chip ruwweg elk jaar verdubbelde en hij verwachtte dat dat ook zo zou blijven.
Later veranderde hij dat in een verdubbeling elke twee jaar, waarbij de kosten van computers in die periode zou halveren.

ASML
Al vele malen werd voorspeld dat het niet mogelijk zou zijn voor de chipindustrie om dat vol te houden, maar zwartkijkers hebben nog steeds ongelijk.
Eén van de bedrijven die er hard aan heeft gewerkt, en dat nog steeds doet, om ervoor te zorgen dat de 'Wet van Moore' na een kleine zes decennia nog een tijdje blijft gelden is het Nederlandse ASML. Dat bedrijf, de industriële trots van Nederland, is bijna monopolist op het gebied van bepaalde machines die chipproducenten wereldwijd gebruiken om chips te maken.
Nieuwe producten
Moore voorzag dat dankzij chips, die dus volgens zijn eigen stelregel steeds krachtiger en goedkoper zouden worden, er allerlei nieuwe producten ontwikkeld zouden worden.
Hij voorspelde dat elektronica goedkoop zou worden en voorzag de komst van onder meer pc's en mobiele telefoons.
In 1965 voorspelde Moore dat het aantal schakelingen op een chip in tien jaar zou groeien van 60 naar 60.000. Inmiddels heeft een van de nieuwste chips van Intel meer dan 100 miljard schakelingen.
Intel
Moore was in 1968 een van de oprichters van Intel. Hij was daar de topman van 1979 tot 1987 en daarna nog eens tien jaar voorzitter van de Raad van Commissarissen.
Intel was jarenlang de leidende chipproducent in de wereld. Maar de laatste tijd is het voorbij gestreefd door het Zuidkoreaanse Samsung en TSMC uit Taiwan.