Ga naar de inhoud
In Nederland

Tankstations Total gekocht door Couche-Tard: wat voor bedrijf is dat?

In ieder geval de komende vijf jaar staat er nog Total op de benzinestations die worden overgenomen. Beeld © Getty

Total verkoopt de bijna 400 benzinestations die het heeft in Nederland aan het Canadese Couche-Tard. Een bedrijf waar maar weinig mensen van gehoord zullen hebben. Wat is dat voor een bedrijf?

Het Franse Total Energies doet een flink deel van de tankstations die het heeft van de hand. Naast de 392 benzinestations in Nederland, verkoopt het ook de bijna 1200 pompstations in Duitsland, eveneens aan Couche-Tard.

Groot concern

En in België en Luxemburg zijn de Canadezen straks voor 60 procent eigenaar van de 619 benzinestations in die landen. Voor dat alles betaalt Couche-Tard in totaal 3,1 miljard euro.

Total is in Nederland een grote speler. Na Shell, Esso en BP is het de nummer vier op de markt. Straks zijn die pompstations dus in handen van Couche-Tard. Nu is dat in Nederland nog een onbekend bedrijf. Maar toch is het geen kleintje.

Baas
Lees ook:
Baas van Total: pas op, we zitten in een groene energie-bubbel

Van 1 naar 14.000 winkels

Couche-Tard komt uit het Franstalige deel van Canada. De naam is frans voor 'nachtuil', wat ook te zien is aan het logo. Couche-Tard is ook een aanduiding voor iemand die laat gaat slapen.

In 1980 begon het met een enkel winkeltje. Inmiddels claimt het één van de grootste ketens van gemakswinkels in de wereld te zijn, met zo'n 14.000 winkels, in 24 landen. Ook heeft het benzinestations. Een groot deel van de gemakswinkels zit bij een benzinestation.

Elke dag verkoopt Couche-Tard bijna 160 miljoen liter  benzine, zo'n 750.000 kopjes koffie en 490.000 hot dogs en worden 130.000 auto's gewassen. In het boekjaar 2022 (dat eind april vorig jaar eindigde) leverden de verkopen exclusief benzineverkopen een omzet van 16,6 miljard dollar (15,6 miljard euro) op.

Big
Lees ook:
Big oil in big trouble: aandeelhouders roeren zich voor het klimaat

Al 2700 winkels in Europa

In Europa heeft Couche-Tard nu al 2700 gemakswinkels en tankstations in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Polen, Ierland, Estland, Letland en Litouwen. Dat gebeurt onder de namen Circle K en Ingo.

In 2021 wilde het concern een grote slag slaan door een bod uit te brengen van 20 miljard Amerikaanse dollar (18,8 miljard euro) op het Franse Carrefour, dat supermarkten en hypermarkten heeft. Maar de Franse overheid stak daar toen een stokje voor.

Circle K of toch Total?

De benzinestations die Couche-Tard koopt blijven Total heten zolang dat bedrijf nog de benzine levert. Dat zal nog minstens vijf jaar het geval zijn. Welke naam er daarna op de gevel zal staan, daarover is nog geen beslissing genomen.

De kans lijkt niet zo groot dat je straks de naam Couche-Tard tegenkomt bij benzinestations. Veel winkels van Couche-Tard heten Circle K. Dat is niet alleen in de VS het geval, maar ook in Canada en in Europa. De naam Couche-Tard wordt alleen in Canada gebruikt.

Minder afhankelijk van benzineverkopen

Total verwacht dat de verkopen van benzine en diesel in de komende jaren zullen dalen. Daarom wil het zich richten op laadstations voor elektrische auto's, en de verkoop van waterstof.

Maar ook Couche-Tard wil minder afhankelijk worden van de verkoop van benzine en diesel. Dat wil het mede bereiken door bij benzinestations meer te verkopen in gemakswinkels bij die tankstations. Ook ziet het kansen in laadstations voor elektrische auto's.

ANWB:
Lees ook:
ANWB: kosten elektrische auto gestegen, maar rijden op benzine blijft duurder