Ga naar de inhoud
Cash in kas

Amerikaans bankensyndicaat redt First Republic Bank met 30 miljard dollar

Een filiaal van de First Republic Bank in New York. Beeld © ANP / SIPA USA / Richard B. Levine

De First Republic Bank is voorlopig uit de problemen. De Amerikaanse bank heeft een leningenpakket van in totaal 30 miljard dollar ontvangen van een groep andere banken. Het geld is nodig om te voorkomen dat de bank ook omvalt, na het faillissement van Silicon Valley Bank. 

Het gaat om elf van de grootste banken in de Verenigde Staten: Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, PNC Bank, State Street, Truist, en U.S. Bank. 

Hoe hard het geld nodig is, blijkt wel uit de hoeveelheid cash die First Republic in kas had: 34 miljard dollar. Dat verdubbelt dus bijna dankzij de hulp van de 11 banken. 

Plan van Yellen en Dimon

De redding kwam tot stand onder leiding van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en Jamie Dimon, de topman van de Amerikaanse bankreus JP Morgan Chase. Het plan is vooral bedoeld als teken naar de buitenwereld dat Amerikaanse banken nog wel te vertrouwen zijn. 

De vier grootste Amerikaanse banken (Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo) steken er allemaal vijf miljard dollar in. Nog eens twee banken schieten voor 2,5 miljard dollar te hulp, de overige banken lenen ieder 1 miljard dollar uit. 

Wat
Lees ook:
Wat gaan wij merken van de bankencrisis in de VS?

De deal, die volgens de New York Times in 48 uur bedacht en beklonken was, laat zien hoe kritiek de situatie op dit moment is voor het Amerikaanse bankwezen. Na het omvallen van Silicon Valley Bank (SVB), kwam ook First Republic Bank in de problemen. Deze twee banken horen bij de top 20 van grootste Amerikaanse banken. 

De zorgen over First Republic Bank worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid vermogende klanten die de bank heeft. Stel dat de bank in de problemen komt, dan bestaat de kans dat zij een groot deel van hun spaargeld kwijt zijn. 

Spaargeld tot 250.000 dollar gegarandeerd

Het Amerikaanse depositogarantiestelsel (dat spaarders van een failliete bank compenseert voor hun verdwenen spaargeld) geldt namelijk tot een bedrag tot 250.000 dollar. Dat is voor veel klanten waarschijnlijk maar een schijntje van de bedragen die ze bij First Republic Bank hebben gestald.

Onrust
Lees ook:
Onrust Credit Suisse slaat over: knauw voor koersen van banken op Damrak

En dus zullen klanten massaal proberen hun spaargeld weg te halen, wordt gevreesd. En dat brengt een bank doorgaans naar het randje van de afgrond. "Dat is een zichzelf versterkend effect", legt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z uit. 

Het gevolg was dat beleggers hun aandelen in de bank dumpten: de koers ging met bijna 60 procent onderuit deze week. 

Spaargeld opeisen

Een andere reden tot zorg is dat de bank een grote portefeuille aan hypotheken heeft. Volgens analisten is het maar de vraag of het die makkelijk kan verkopen als de bank ineens cash nodig heeft, bijvoorbeeld als er spaarders hun geld komen opeisen.

Dat laatste gebeurt overigens al, meldt de bank. De uitstroom van geld is inmiddels wel 'aanzienlijk vertraagd', voegt de bank toe zonder verdere toelichting.

Dit probleem speelde min of meer ook bij SVB, en leidde uiteindelijk tot de ondergang. Deze bank had veel klanten uit de techsector, waar het op dit moment niet zo lekker gaat. In de jaren dat het nog wel goed ging, haalden startups miljarden aan investeringen op en stalden deze bij SVB. 

In onderstaande video legt verslaggever Bart Reijnen uit hoe de bank in de problemen raakte:

Kijk meer: waarom de val van SVB voor onrust rond banken zorgt

03:22

Nu het minder gaat, klopten deze bedrijven aan bij SVB. Die had het geld alleen in staatsobligaties gestoken. Deze zijn door de sterk gestegen rente momenteel minder waard. De Californische bank leed fors verlies op de verkoop ervan, en kwam daardoor in de problemen. 

De bank ging failliet, met als gevolg dat aandeelhouders en geldschieters van de bank hun geld kwijt zijn. Spaarders niet, ongeacht hoeveel spaargeld ze hadden. Dat wordt namelijk gegarandeerd door de Amerikaanse overheid.

Grote verliezen op beurzen

Dat was, opnieuw, om te voorkomen dat de crisis bij de twee relatief kleine banken over zou slaan naar de rest van de financiële wereld. Die pogingen zijn nog niet heel erg geslaagd, want beurzen wereldwijd gingen flink in de min in de afgelopen week.

Vooral financiële instellingen zoals banken en verzekeraars verloren veel van hun waarde. Dat werd nog eens verergerd door de problemen bij Credit Suisse. Bij de Zwitserse bank werd in de afgelopen maanden ook een groot deel van het spaargeld weggehaald. De centrale bank van het land heeft Credit Suisse voor nu gered met een lening van 50 miljard euro.

Paniek nog niet voorbij

Er zullen nog wel meer banken in de problemen raken, verwacht Veenstra. "Het draait om vertrouwen." En dat is nog niet terug, ondanks dat de Amerikaanse overheid tot nu toe garant staat voor al het spaargeld van klanten van banken die in de problemen zijn geraakt.

Dat beleid moet ervoor zorgen dat het vertrouwen weer terugkeert, legt Veenstra uit. "Er is nog steeds paniek. En het kan heel goed zijn dat First Republic eraan gaat, en dat er meer banken daar klappen van gaan krijgen."