Ga naar de inhoud
Verhuiskosten

Verdubbeling van salaris voor nieuwe topman van Unilever

Hein Schumacher bij de presentatie van de jaarcijfers van FrieslandCampina, eind februari 2023. Beeld © ANP / Eva Plevier

De nieuwe topman van Unilever, Hein Schumacher, gaat zo'n twee keer zo veel verdienen als bij zijn huidige werkgever, FrieslandCampina. En dat zijn niet de enige voordelen aan zijn nieuwe baan. Zijn verhuiskosten worden vergoed, net als het inhuren van een belastingadviseur. 

Die laatste twee beloften zijn geen overbodige luxe, want Schumacher zal vermoedelijk wel moeten verhuizen naar Londen. Daar bevindt zich immers het hoofdkantoor van Unilever, waar hij vanaf 1 juni een maandje wordt ingewerkt door de huidige ceo, Alan Jope. Die treedt af op 1 juli, vanaf die datum heeft Schumacher het officieel voor het zeggen. 

Jaarsalaris verdubbeld

Bij de zuivelfabrikant krijgt Schumacher 967.000 euro aan jaarsalaris dit jaar, bij Unilever is hem 1,85 miljoen in het vooruitzicht gesteld. Dat is natuurlijk geen verdubbeling, maar het beloningspakket voor de captains of industry bestaat uit meer dan een vast jaarsalaris. 

Winstexplosie
Lees ook:
Winstexplosie voor Unilever, prijzen verder omhoog dit jaar

Bij de meeste grote bedrijven kan de ceo ieder jaar een prestatieafhankelijke bonus in cash verdienen en nog een bonus over de wat langere termijn in aandelen. Zo ook bij FrieslandCampina en Unilever.

Trede hoger

De overstap van het ene naar het andere bedrijf is er eentje van Toto Divisie naar de Champions League. Bij het Nederlandse zuivelbedrijf werken bijna 22.000 mensen, bij het - inmiddels - Britse bedrijf ongeveer 148.000 werknemers

En dat is ook terug te zien in de financiële prestaties. FrieslandCampina verkocht vorig jaar voor dik 14 miljard euro, en hield daar 292 miljoen euro winst aan over. Bij Unilever kwam de omzet uit op 60 miljard euro, de winst op 8,2 miljard euro

Andere orde bonussen

De bonussen zijn dus ook van een ander niveau. Schumacher kan dit jaar 580.000 cash euro verdienen bij Friesland en 725.000 euro in aandelen voor de lange termijn. Bij Unilever gaat het om andere bedragen. 

Kapitalisme
Lees ook:
Kapitalisme in een notendop: alles schreeuwend duur, megabedrijven zijn spekkoper

Zijn cash-bonus kan maximaal oplopen tot 225 procent van zijn vaste salaris: ruim 4,1 miljoen euro. Het aandelenpakket kan maximaal oplopen tot 7,4 miljoen. In totaal kan Schumacher dus ruim 13 miljoen euro verdienen in een jaar. Daarvoor moet hij wel beter presteert dan de doelen die zijn gesteld. 

Compensatie misgelopen bonus

En omdat hij dit jaar niet het hele jaar voor Unilever werkt, kan hij bovengenoemd bedrag dit jaar sowieso nog niet verdienen. Maar, daar heeft Unilever iets op gevonden. Het bedrijf beloont hem met een welkomstcadeautje van ruim 9 ton. Die krijgt Schumacher als goedmakertje voor de bonus die hij niet meer kan halen in dienst van Friesland Campina. 

Verder krijgt de nieuwe topman de komende twee jaar al zijn huisvestingskosten vergoed, mits hij ook in dienst blijft van het bedrijf. Als hij binnen twee jaar weer vertrekt, kan Unilever dit geld terugeisen. In het arbeidsvoorwaardenpakket zitten verder onder meer een uitgebreid pakket aan verzekeringen en belastingadvies. 

Oudgedienden goed verzorgd

Scheidend topman Alan Jope krijgt overigens ook nog doorbetaald de rest van het jaar. De Schot, die met pensioen gaat, zal de nieuwe topman namelijk nog assisteren in de eerste periode aan de top van het bedrijf. 

Unilever zorgt sowieso goed voor gepensioneerde topmensen. Het bedrijf maakte vorig jaar nog 94.000 euro over aan Paul Polman, die eind 2018 al afzwaaide als topman. Het gaat onder meer om een vergoeding voor hulp bij zijn belastingaangifte.