Ga naar de inhoud
Witwasonderzoek loopt nog

Frits van Eerd komt niet terug als topman van Jumbo

Ex-topman Frits van Eerd van Jumbo Beeld © ANP

Supermarktondernemer Frits van Eerd keert niet terug als topman van Jumbo. Dat heeft de winkelgigant vanmiddag bekendgemaakt. Van Eerd raakte vorig jaar in opspraak als medeverdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en btw-fraude.

In het kader van dat onderzoek deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in september op meerdere locaties in Nederland invallen, ook in de woning van de toenmalige Jumbo-topman. Van Eerd zat destijds ook een aantal dagen vast.

Inval
Lees ook:
Inval bij villa Jumbobaas Frits van Eerd, 9 aanhoudingen in witwaszaak

Hoofdverdachte in het onderzoek was de 58-jarige ex-coureur en autohandelaar Theo E. Als enthousiaste liefhebber en sponsor van de auto- en motorsport en verzamelaar van klassieke auto's en motoren zou Van Eerd banden met E. hebben onderhouden.

Opvolging

Van Eerd kwam na enkele dagen weer op vrije voeten, maar trad vervolgens wel tijdelijk af als topman van het familiebedrijf Jumbo. Frits' vader Karel, die afgelopen december overleed, was grondlegger van het supermarktbedrijf geweest.

Frits werd in oktober voorlopig opgevolgd door Ton van Veen, de voormalig financieel bestuurder van het concern. Als gedelegeerd commissaris ging Van Veen leiding geven aan het directieteam.

Kan
Lees ook:
Kan verhoorde Frits van Eerd aanblijven als topman Jumbo?

Nu blijkt dus dat Van Eerd niet terugkeert als bestuursvoorzitter van Jumbo. Van Veen, die sinds 2004 voor het familiebedrijf werkte, is gisteren benoemd tot topman.

Geen terugkeer

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar Van Eerd is nog niet afgerond. "Frits is de afgelopen maanden tot het besluit gekomen dat hij, ook na een voor hem positieve afronding van dat onderzoek, niet meer wil terugkeren als CEO van Jumbo", schrijft het bedrijf in het persbericht.

Van Eerd zegt zich de komende jaren te zullen richten op de 'vormgeving' van het bedrijf waarin de belangen van de familie zijn ondergebracht. "Als aandeelhouder blijft hij nauw betrokken bij belangrijke strategische ontwikkelingen binnen Jumbo."

Had
Lees ook:
Had Jumbo-topman kunnen weten van dubieuze reputatie Theo E.?