Ga naar de inhoud
Omzet Nederland en België daalt

Coolblue kan hoge kosten niet doorberekenen: rode cijfers in 2022

Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Webwinkel Coolblue zag over 2022 de omzet nauwelijks groeien. Doordat de kosten hoger uitvielen en niet genoeg konden worden doorberekend, werd er zelfs een verlies gemaakt.

Het liep niet op rolletjes voor Coolblue in het afgelopen jaar. Het bedrijf spreekt met 2,35 miljard euro van een recordomzet, maar de zeer geringe omzetgroei die er was - vorig jaar boekten ze een omzet van 2,34 miljard - kwam volledig doordat er in Duitsland meer werd verkocht. Daar steeg de omzet met 85 procent tot 174 miljoen euro.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: meeste ondernemers rekenen prijsstijgingen niet helemaal door

Omzetdaling Nederland en België

Maar in Nederland en België, waar Coolblue al langer actief is, daalde de omzet met 3 procent. Nog altijd komt het overgrote deel van de omzet (92 procent) uit België en vooral Nederland.

De precieze omzet Nederland en België apart is niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk of in een van die landen de omzet wél groeide. Coolblue was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Nu
Lees ook:
Nu ook webwinkel V&D in de problemen, gesprekken met schuldeisers

Van winst naar verlies

Onderaan de streep boekte de elektronicawinkel een verlies van 6,2 miljoen euro, tegen een winst van 39,2 miljoen euro een jaar eerder. De stijgende kosten konden niet genoeg worden doorberekend.

Het totale resultaat daalde nog veel meer in vergelijking met coronajaar 2020, toen de nettowinst nog 61,1 miljoen euro was. 

Ontsnapt
Lees ook:
Ontsnapt aan recessie: economie groeide in vierde kwartaal met 0,6 procent

Naar eigen zeggen deed Coolblue het bij consumentenelektronica in Nederland en België wel beter dan de markt als geheel, die respectievelijk 2,6 procent en 7,8 procent daalde.

Duitsland

Coolblue heeft hoge verwachtingen van Duitsland. Eerder zei het bedrijf dat het daar streeft naar een omzet van 1 miljard euro in 2025. Afgelopen jaar opende al de tweede stenen winkel in Duitsland.

In eerste instantie richt Coolblue zich op de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst. Hier wonen net zoveel mensen als in heel Nederland.

Ook omzetdaling Bol.com

Coolblue is overigens niet de enige webwinkel die het lastig heeft. Onlangs bleek al dat de omzet van Bol.com, van Ahold Delhaize, in 2022 daalde.

Coolblue had in 2021 plannen om naar de beurs te gaan, maar dat werd twee keer uitgesteld

In deze video zie je hoe het kan dat terwijl de prijs van energie daalt, je boodschappen nog steeds flink duurder worden:

Waarom je boodschappen nog steeds duurder worden

02:53