Ga naar de inhoud
'Niet zo'n bierdrinker'

Microsoft-oprichter Bill Gates steekt 880 miljoen in Heineken

Bill Gates op de tribune van de Australian Open, in januari 2023. Beeld © AP

Bill Gates, de oprichter van softwaregigant Microsoft en een van de rijkste mensen ter wereld, heeft een belang van 3,76 procent genomen in Heineken Holding. Dat is de overkoepelende holding waarmee de familie Heineken de touwtjes in handen houdt van het brouwbedrijf.

In totaal gaat het om afgerond 10,8 miljoen aandelen. Tegen de huidige beurskoers zijn die aandelen samen iets meer dan 880 miljoen euro waard.

Van het pakket is 6,6 miljoen aandelen direct in handen van Gates. De overige 4,2 miljoen bezit hij via de Bill & Melinda Gates Foundation Trust, het investeringsvehikel dat hij met zijn ex-vrouw heeft opgezet. Het rendement dat Gates op beleggingen in deze trust behaalt, steekt hij in goede doelen.

Eerder leidde hij met deze liefdadigheidsstichting een investering van 600 miljoen euro in online supermarkt Picnic. 

Mexicaanse
Lees ook:
Mexicaanse bondgenoot wil van miljardenbelang in Heineken af

Gates kan in een keer zo'n pluk aandelen kopen, omdat het Mexicaanse bedrijf Femsa zijn belang in de Nederlandse brouwer verkoopt. Femsa verkocht in 2010 zijn bierdivisie aan Heineken en kreeg in ruil daarvoor 12,3 procent van de holding in handen en 8,6 procent van de aandelen Heineken NV.

Ook Heineken koopt in

Femsa wil zich nu focussen op de retailactiviteiten, online groei en het drankenbedrijf Coca-Cola Femsa. Daarom doet het de komende twee tot drie jaar de aandelen in Heineken van de hand.

Vorige week nam topvrouw van Heineken Holding Charlene de Carvalho-Heineken al een relatief klein gedeelte van de Femsa-aandelen over. Tegen een koers van 75 euro per aandeel kocht ze 100 miljoen aandelen in de Holding, blijkt uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten.

Geen echte bierdrinker

Gates is naar eigen zeggen niet echt verzot op bier. "Ik ben geen grote bierdrinker", zei hij in 2018 op Reddit tijdens een interview met gebruikers van die site. 

"Als ik bijvoorbeeld bij een honkbalwedstrijd beland, drink ik light bier om in sfeer te komen waar alle andere bierdrinkers in zitten. Sorry dat ik echte bierdrinkers teleurstel."