Ga naar de inhoud
Te laat melden

Ton boete voor wisselkantoor Travelex om falend antiwitwasbeleid

Een vestiging van GWK Travelex op Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het bedrijf Travelex, eerder bekend als het Grenswisselkantoor of GWK, heeft drie jaar lang financiële transacties die het had moeten melden, te laat gemeld bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Daarom krijgt het bedrijf een boete van 100.000 euro.

Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten financiële instellingen transacties van meer dan 2.000 euro melden bij de dienst Financial Intelligence Unit (FIU). Deze organisatie analyseert vervolgens of het een verdachte transactie is. En als dat zo is, wordt er verder onderzoek ingesteld door bijvoorbeeld de politie. Of de Belastingdienst.

Snel melden

Om zo snel mogelijk onderzoek te kunnen doen, moeten banken of andere instellingen ongebruikelijke transacties zo snel mogelijk melden. "Dat kan bijdragen aan (het faciliteren van) witwassen en financieren van terrorisme", legt DNB uit. 

GWK
Januari 2020:
GWK Travelex getroffen door gijzelsoftware, sites nog steeds offline

De transacties waar het om gaat, vonden plaats over een periode van maar liefst drie jaar, vanaf januari 2019 tot en met februari 2022. Het bedrijf heeft er zelf over aan de bel getrokken bij DNB en de transacties alsnog bij de FIU gemeld. 

Als het bedrijf nog in bezwaar wil tegen de boete dan heeft het daar zes weken de tijd voor. 

Forse boetes voor banken

In de afgelopen jaren kregen banken flink hoge straffen voor onvoldoende controle op hun klanten en wat zij aan transacties uitvoerden. ABN Amro een boete van 480 miljoen euro aan de broek voor het overtreden van de antiwitwaswetgeving. En ING trof een schikking, van maar liefst 775 miljoen euro.

En ook Rabobank ligt onder een vergrootglas. Het Openbaar Ministerie startte eind vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek naar de bank naar aanleiding van een melding van DNB. In 2018 en 2021 kreeg de bank al een flinke tik op de vingers van DNB, met onder meer een boete van een half miljoen.